logo F1online.sk

Stroll nepredáva Aston Martin: Nikam neodchádzam!

Lawrence Stroll
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 12. 2023

Aston Martin je pravdepodobne najrýchlejšie sa rozrastajúci tím vo Formule 1. Aj keď v priebehu sezóny 2023 zažil výpadky formy, stále to bol omnoho lepší rok než vlani. Napriek tomu sa v médiách objavili početné špekulácie o ďalšej budúcnosti tejto stajne. Jej šéf Lawrence Stroll však rozhodne odmietol, že by bol tím na predaj.

V priebehu sezóny sa objavili správy, že o Aston Martin sa veľmi zaujímajú saudskoarabskí šejkovia. Tí vraj mienili využiť niekoľko skutočností. Jednou z nich mal byť aj majiteľov syn Lance. Jeho výkony v roku 2023 a jeho porovnanie s Fernandom Alonsom skutočne nenaznačovali, že kanadský pretekár má majstrovský potenciál.

Stroll starší pritom vraj čelil aj tlaku zo strany svojej bývalej manželky a Lancovej matky, ktorá údajne neniesla ľahko, že jej syn na začiatku sezóny pretekal napriek početným zraneniam. To všetko spolu so zhoršenými výsledkami malo mať za následok, že kanadský miliardár stratil motiváciu a chuť do Formuly 1, čo mala potvrdiť aj skutočnosť, že na veľké ceny chodil svoj tím podporovať stále menej.

V jednom zo svojich posledných rozhovorov pre New York Times však rezolútne odmietol, že by bol Aston Martin na predaj. „Neinvestujete stovky miliónov libier, nevybudujete najúžasnejší areál a neprijmete štyristo nových zamestnancov, keby ste mali v pláne zanechať takéto podnikanie,“ prehlásil Stroll.

„Reči, že už nemám záujem byť väčšinovým akcionárom tohto tímu nemôžu byť vzdialenejšie od pravdy. To isté platí o automobilke Aston Martin. Nikam neodchádzam a mám v pláne viesť tieto podniky po dlhé roky. S oboma som ešte len na začiatku cesty,“ povedal Stroll.

Napriek všetkému však urobil niekoľko dôležitých rozhodnutí, ktoré mali na tím nemalý vplyv. Od budúceho roka bude saudskoarabský ropný koncern Aramco jediným titulárnym sponzorom tímu. Okrem toho sa pošepkávalo, že Saudi získali aj drobný vlastnícky podiel v stajni. Podobne tak odpredal malý podiel americkej kapitálovej spoločnosti Arctos Partners.

„Chcem zostať väčšinovým akcionárom. To sa nikdy nezmení. Možno nie nikdy, ale minimálne najbližších desať rokov sa to nezmení, ideálne ešte dlhšie. Aj keď nemladnem, tak sa cítim mladší a nikam neodchádzam,“ vyhlásil Stroll.

„Dávalo zmysel vziať na palubu Arctos vzhľadom k tomu, čo do firmy prinášajú. Pre tím predstavujú pridanú hodnotu, zvlášť s ohľadom na Ameriku a ich investície do ďalších športov. Sú tu určité finančné synergie a obchodné príležitosti, ktoré by sme mohli spoločne realizovať prostredníctvom sponzoringu, marketingu atď. Taká bola naša motivácia odpredať im menšinový podiel. Majú skvelú reputáciu, americkú základňu a super ľudí, ktorí sa stotožňujú s mojou víziou do dlhodobej budúcnosti,“ dodal Stroll.

Súvisiace články