logo F1online.sk

Príde raz Verstappen do Ferrari? Každý by ho chcel, hovorí Vasseur

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 12. 2023

Najčerstvejšie správy z Maranella hovoria o tom, že jazdecká dvojica sa tak skoro meniť nebude. Zatiaľ však nikto nevie predpovedať, čo sa stane po vypršaní kontraktov Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza. Mohol by sa do červenej kombinézy obliecť napríklad Max Verstappen? Šéf Ferrari Frédéric Vasseur nič nevylučuje.

Verstappenova zmluva s Red Bullom platí až do roku 2028, takže jeho rozlúčka s červenými býkmi je ešte veľmi vzdialená. Holanďan sám avizuje, že v efjednotke nechce byť večne, no to neznamená, že by kariéru nemohol ukončiť práve v Maranelle.

Frédéric Vasseur sa na tradičnej vianočnej tlačovej konferencii s médiami pousmial po otázke, či práve Max Verstappen je tou kľúčovou ingredienciou vo víťaznom recepte Red Bullu. Je pravda, že oba tituly by vyhral so slušným náskokom aj bez pomoci Sergia Péreza… “Pri pohľade na výsledkovú listinu je evidentné, že bez Maxa by tento šampionát vyzeral inak. Takto sa však nedá argumentovať, pretože Max je súčasťou tejto hry a treba ho posudzovať spolu s autom.”

V poslednom desaťročí sa aj takí majstri sveta ako Sebastian Vettel a Lewis Hamilton presvedčili o tom, že bez auta to skrátka nejde. Vasseur teda prípadné spojenie značky Ferrari a Maxa Verstappena nevylučuje, ale uvedomuje si, že Scuderia má deficit niekde inde.

“Myslím si, že keby ste takúto otázku položili všetkým desiatim šéfom tímov na rošte, všetci by odpovedali, že by ho chceli mať vo svojom tíme,” komentuje Verstappenovu jazdeckú atraktivitu Vasseur. “Max má však zmluvu do roku 2045,” zažartoval na margo Holanďanovho kontraktu, ktorý v skutočnosti vyprší v roku 2028.

“My sa však potrebujeme koncentrovať na naše veci a nemrhať energiou pri takýchto témach. Nie je to len o jazdcoch, treba sa pozerať na celok. Takže toto nie je téma, ktorú by sme dnes potrebovali rozoberať, ale na druhej strane hovorím: Nikdy nehovor nikdy,” upozornil francúzsky inžinier.

Ferrari na svojich jazdcov nedá dopustiť, no predsa len sa počas sezóny špekulovalo o všetkom možnom. Vedenie Scuderie malo ponúknuť kontrakt Lewisovi Hamiltonovi, no Frédéric Vasseur sa nad týmito špekuláciami len pousmial.

“S Lewisom sa bavím už 20 rokov. Stretávam sa s väčšinou ľudí na štartovom rošte, ktorí pre mňa jazdili,” poznamenal Vasseur s odkazom na rok 2006 a Hamiltonovo pôsobenie v sérii GP2, v ktorej bol jeho tímovým šéfom. “V Baku sme mali jeden taký rozhovor a potom sa to všetko rozbehlo. Keby však s nami podpísal kontrakt zakaždým, keď sme sa spolu bavili, tak by ma to stálo celý majetok!”

Realita má inú tvár. Ferrari chce predĺžiť kontrakty svojim jazdcom, k čomu malo údajne dôjsť už dávnejšie. “Program má sklz, pretože koniec sezóny bol veľmi vyčerpávajúci,” ozrejmil Vasseur. “Naším terajším cieľom je uzavrieť to pred štartom šampionátu. V každom prípade terajšie kontrakty platia ešte trinásť mesiacov a Mercedes potvrdil nové zmluvy až v auguste. Preto nám táto téma nerobí starosti.”