logo F1online.sk

Alonso: Ak skončím, tak pre nabitý kalendár

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 12. 2023

Fernando Alonso sa už v minulosti viackrát vyslovil, že keď z F1 jedného dňa odíde, nebude to pre pokročilý vek či nedostatočnú výkonnosť, ale nabitý a nesmierne vyčerpávajúci kalendár. Teraz svoje slová zopakoval.

Španielsky matador má síce po štyridsiatke, ale na trati pôsobí dojmom o 20 rokov mladšieho pretekára. Aj napriek športovo pokročilému veku patrí k najkonkurencieschopnejším pilotom na štartovom poli, čo potvrdil v uplynulom ročníku, keď skončil celkovo štvrtý a tímového kolegu Lanca Strolla takpovediac udupal do zeme.

Rodák z Ovieda svojimi výkonmi a rovnako tak vyjadreniami naznačuje, že sa z F1 v dohľadnej dobe odísť nechystá. Keď však jedného dňa najvyššiu motoristickú súťaž opustí, nebude to pre nedostatočné pretekové tempo či pribúdajúce vrásky na čele, ale pre nahustený a mimoriadne vyčerpávajúci kalendár.

„Už pred rokom 2018 som mnohokrát povedal, že keď jedného dňa skončím s pretekaním, nebude to preto, že by som stratil motiváciu alebo sa cítil byť pomalý,“ nechal sa počuť pilot Aston Martinu.

„Ak sa jedného dňa budem cítiť byť pomalý, myslím si, že to bude viditeľné. Domnievam sa, že sám nebudem spokojný so svojím výkonom a budem prvý, kto sa prihlási o slovo a povie, že je čas skončiť.“

Fernando však nepredpokladá, že k niečomu takému niekedy dôjde. „Pravdupovediac, nemyslím si, že ten deň niekedy nastane. Úprimné povedané, ohľadom mojej výkonnosti som nesmierne sebavedomý. Ak odídem, tak pre náročný kalendárový harmonogram – jedného dňa si poviem, že je čas ísť. Život je aj o iných veciach, nielen o Formule 1.“

Keď Alonso hovorí o nabitom kalendári, má na mysli tri po sebe konajúce sa preteky. Takýchto „trojičiek“ sa v nadchádzajúcej sezóne uskutoční hneď niekoľko. „Táto sezóna bola veľmi náročná, a to aj napriek tomu, že sa odjazdilo iba 22 pretekov, keďže dva boli zrušené. Uvidíme, aký náročný bude budúci rok, keď sa odjazdí všetkých 24 podujatí.“

„Zaregistroval som, že v budúcom roku budeme mať (niekoľkokrát) tri preteky za sebou. Neviem prečo, ale nazdával som sa, že také Las Vegas bude o rok osamotené. Mať tri preteky v rade mi vybíja baterky (veci s tým spojené ako cestovanie, pozn. red.), nie samotné pretekanie,“ doplnil Alonso.

Súvisiace články