logo F1online.sk

Highlightom druhého tréningu kolízia medzi Verstappenom a Strollom

Lance Stroll a Max Verstappen
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2020

Druhý tréning na VC Portugalska bol do veľkej miery rozkúskovaný a jeho informačná hodnota pokrivkávala. Veľká väčšina jazdcov totižto nestihla zajazdiť relevantné kvalifikačné časy a ani pretekové simulácie neprebehli bez prerušenia. Dianie na trati ovplyvnili až dve červené vlajky, z toho jednu spôsobila kolízia Maxa Verstappena a Lanca Strolla, ktorí zrejme zabudli, že ešte nie je nedeľa.

Prvých tridsať minút jazdci testovali budúcoročné prototypy pneumatík Pirelli. Každý tím dostal tri sady gúm. Kým jeden z pilotov mal za úlohu absolvovať jeden dlhší stint, ten druhý preveril zvyšné dve pridelené sady. Testovalo sa “naslepo”, nik teda netušil, akú zmes dostal.

Tímom následne zostala hodina na to, aby sa pripravili na kvalifikáciu a preteky. Veľkú časť z nej však napokon presedeli v garáži. Po 45 minútach od štartu druhého tréningu sa o červenú vlajku postaral monopost Pierra Gaslyho, ktorý sa agresívne rozhorel. Francúz ho odparkoval na okraji trate. Trvalo takmer pätnásť minút, kým ho maršáli uhasili a odpratali.

Tlak na tímy bol zrazu ešte väčší. Aby toho nebolo málo, ani posledná polhodinka neprebehla hladko. Na trati sa objavila druhá červená vlajka, pred ktorou stihol poriadnu kvalifikačnú jazdu len George Russell a zaradil sa na siedme miesto.

Čo predchádzalo červenej vlajke? Max Verstappen sa pred poslednou zákrutou zavesil za Lanca Strolla, ktorý bol v ostrom kole. Na rovinke využil zákryt, DRS a postupne sa svojou rýchlosťou dostal na úroveň kanadského pretekára. Zrejme si však neuvedomil, že Stroll nemá v pláne zvoľniť, ale hneď chce zajazdiť ďalšie rýchle kolo. Do prvej zákruty tak šiel po boku Lanca Strolla, ktorý nezvoľnil a nenechal mu miesto. Kolízia bola na svete. Komisári ju budú vyšetrovať po tréningu.

Po odstránení Strollovho zapadnutého monopostu nám zostalo posledných osem minút jázd. Viacerí jazdci tak nestihli poriadne kvalifikačné simulácie, na reálne zhodnotenie ich rýchlosti si budeme musieť počkať aspoň do tretieho tréningu.

Druhé tréningové víťazstvo si tak pripísal Valtteri Bottas, ktorý dokázal vylepšiť maximum z prvého tréningu o takmer polovicu sekundy. Nebol to však žiaden heroický výkon, dopoludnia zajazdil svoje ostré kolo na mediumkách, popoludní na mäkkej zmesi.

Za Valtterim Bottasom skončil Max Verstappen, ktorý bude spolu so Strollom prešetrovaný, a Lando Norris. Štvrtá priečka je Charlesova Leclercova a piaty skončil Carlos Sainz.

Do prvej desiatky sa vďaka priebehu druhého tréningu dostal aj Sebastian Vettel na šiestej priečke. Siedmy skončil Gasly, ktorý v závere ani nejazdil, a prvú desiatku uzavreli Hamilton, Ocon a Albon.

https://pbs.twimg.com/media/ElBkdFiXIAsf5eI?format=jpg&name=medium