logo F1online.sk

Wolffovcov sklamala reakcia FIA: Manželia podnikajú právne kroky

Toto Wolff a Susie Wolffová
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

V predvečer galavečera FIA pri príležitosti odovzdávania cien za sezónu 2023 sa Medzinárodná automobilová federácia pokúsila zahrať do outu možno poslednú kontroverziu končiaceho kalendárneho roka. Zhodou okolností je kauza „Wolffgate“ dobrou metaforou toho, prečo súčasná Formula 1 začína nenávidieť FIA pod vedením nového prezidenta Mohameda bin Sulajema. Ten sa po odmlke vrátil do verejného života a federácia pod jeho vedením kopí jeden prešľap za druhým.

Bývalý jazdec rely nastúpil do funkcie v pre FIA mimoriadne náročnom období. Záverečná Veľká cena Abú Zabí v roku 2021 priniesla obrovskú kontroverziu a úlohou nového prezidenta bolo otvoriť novú a lepšiu kapitolu Medzinárodnej automobilovej federácie. V tomto okamihu však nemusíme skrývať, že Mohamed bin Sulajem v tejto misii zlyháva na celej čiare.

Povestnou čerešničkou na torte sa stala údajná kauza okolo úniku informácií, ktorého sa mala dopustiť Susie Wolffová, ktorá sa ako šéfka dievčenskej série F1 Academy a zamestnankyňa FOM mala podeliť o informácie dôverného charakteru so svojím manželom a šéfom Mercedesu Totom Wolffom. Celá kauza začala ako novinárska kačica a skončila ako novinárska kačica. Medzi týmito udalosťami sme však videli mimoriadne neopatrnú komunikáciu zo strany FIA a priam bezprecedentné zjednotenie všetkých tímov, ktoré Wolffovcov a Mercedes jednohlasne podporili.

Otázka teda znie: keď sa žiadny z účastníkov nesťažoval na únik dôverných informácií, čo vlastne FIA prešetrovala? Je federácia naozaj taká naivná, že akýkoľvek článok v médiách sa teraz stane predmetom skúmania alebo dokonca vyšetrovania? Veď je to FIA, ktorá má k dispozícii všetky dostupné informácie.

Ako to však už pod vedením Sulajema býva, federácia si rozhodne nepriznala chybu a rozhodne nemala potrebu sa za čokoľvek ospravedlňovať. Je možné, že stanovisko, ktorým sa FIA snažila celú kauzu uzavrieť, sa stane predmetom ešte väčšej kontroverzie. Je totiž očividné, že Wolffovci nemienia celú záležitosť len tak hodiť za hlavu.

„Po preskúmaní Kódexu správania FOM, Pravidiel pre oblasť konfliktov záujmov F1 a po potvrdení, že sú zavedené vhodné opatrenia na zmiernenie akýchkoľvek potenciálnych konfliktov, je FIA presvedčená, že systém riadenia dodržiavania predpisov FOM je dostatočne spoľahlivý na to, aby zabránil akémukoľvek neoprávnenému zverejneniu dôverných informácií,“ stojí v očividne starostlivo pripravenom stanovisku Medzinárodnej automobilovej federácie.

„FIA môže potvrdiť, že neprebieha žiadne vyšetrovanie etického alebo disciplinárneho charakteru, ktoré by sa týkalo akejkoľvek osoby. FIA ako regulačný orgán má povinnosť zachovať integritu globálneho motoristického športu a opätovne potvrdzuje svoj záväzok k integrite a spravodlivosti,“ dodala federácia.

Takto zareagovala vo štvrtok Medzinárodná automobilová federácia a jej snaha predstaviť sa ako organizácia, ktorá neurobila nič zlé a nemá sa za čo ospravedlňovať, je priam do očí bijúca. Rovnako tak je do očí bijúce znechutenie voči správaniu a komunikácii federácie pod vedením nového prezidenta. Teraz sa zdá, že ho môže čakať ešte horúcejšia zima ako minulý rok.

„Keď som videla stanovisko zverejnené FIA včera večer, moja prvotná reakcia bola: ‚To je akože všetko?‘ Dva dni sa na verejnosti a v kuloároch objavovali narážky na moju čestnosť, ale nikto z FIA sa so mnou priamo nerozprával,“ stojí v tlačovom stanovisku Susie Wolffovej zverejnenom na sociálnych sieťach.

„Mohla som byť vedľajším účinkom neúspešného útoku na niekoho iného alebo terčom neúspešného pokusu zdiskreditovať mňa osobne, ale pracovala som príliš tvrdo na to, aby bola moja povesť spochybnená nepodloženou tlačovou správou.“

„Ako šport sme prešli dlhú cestu. Bola som nesmierne vďačná za jednotnú podporu tímov Formuly 1. Spolupracovala som s mnohými zanietenými ženami a mužmi v F1 a vo FIA, ktorí majú na srdci tie najlepšie záujmy nášho športu,“ pokračuje šéfka dievčenskej série F1 Academy.

„Táto epizóda sa však doteraz odohrávala bez transparentnosti a zodpovednosti. Na internete sa mi dostalo urážok týkajúcich sa mojej práce a mojej rodiny. Nenechám sa zastrašiť a mám v úmysle pokračovať, kým nezistím, kto túto kampaň vyvolal a zavádzal médiá. Jednoducho nestačí, čo sa stalo tento týždeň. Ako šport musíme požadovať viac a zaslúžime si niečo lepšie,“ dodala Wolffová.

Prostredníctvom sociálnych sietí tímu Mercedes sa ozval aj Toto Wolff. Ten zašiel ešte ďalej a naznačil, že nešlo o žiadnu novinársku kačicu, ktorú FIA nesprávne vyhodnotila. Wolffovci očividne vnímajú kauzu ako kampaň a útok namierený proti ich poctivosti a dobrej povesti.

„Podľa nás stojí za udalosťami tohto týždňa podstatný mediálny záujem. Momentálne prebieha aktívna právna komunikácia s FIA. Očakávame úplnú transparentnosť ohľadne posledných udalostí a vysvetlenie, prečo k tomu došlo. Vyhradili sme si všetky naše zákonné práva. Preto žiadame o pochopenie aj od vás, keďže nateraz nebudeme celú záležitosť oficiálne komentovať. Určite sa však v správnom čase ku všetkému vyjadríme,“ stojí v stanovisku šéfa Mercedesu zverejnenom na oficiálnych stránkach tímu.

Súvisiace články