logo F1online.skF1online.sk

Žiadal som od tímu zmeny, ale tie sa neuskutočnili, hovorí frustrovaný Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2023

Ďalšia sezóna bez víťazstva. Mercedesu sa v novej ére vôbec nedarí a čakanie Lewisa Hamiltona na ďalšiu výhru trvá už od Veľkej ceny Saudskej Arábie 2021. Dôvodom je v prvom rade koncept monopostu, ktorý technické oddelenie v Brackley netrafilo dva roky po sebe.

Pre britského šampióna to boli frustrujúce dve sezóny. Striedavé nádychy optimizmu ušliapali obrovské sklamania, ktorých za ten čas zažil Lewis Hamilton neúrekom. Rok 2023 sa niesol prakticky v rovnakom duchu ako prvá sezóna po zavedení monopostov s prísavným efektom.

„Bolo tu niekoľko pozitív, ako napríklad pole position v Budapešti. Keď som prvýkrát riadil toto auto, niečo také som nepovažoval za možné,“ povedal médiám celkovo tretí muž sezóny 2023. „Vylepšenia pripravené do Rakúska a skutočnosť, že sme párkrát boli na dostrel víťazstvu, ukázali, že toto auto pomaly premieňame na konkurencieschopnejší stroj.“

„Začalo sa s ním jazdiť príjemnejšie a dostali sme sa s ním do pozície, keď sa nám darilo postupovať dopredu, nie padať dozadu. Bolo to pozitívne, ale stále to nie je víťazný monopost, a to musíme budúci rok zmeniť,“ hovorí Hamilton.

„Potrebujeme sa uistiť, že keď vo februári budúceho roku prídeme na predsezónne testy, nové auto nebude replikou tohtoročného a pocit v kokpite nebude rovnaký. Som si však celkom istý, že sa to už nezopakuje,“ dodal sedemnásobný šampión.

Netreba zabúdať, že Mercedes to dvakrát po sebe celkom domotal. V roku 2022 prišli s ambicióznym konceptom, ktorý však nefungoval. Tohtoročné zmeny neboli dostatočne zásadné a keď tím konečne akceptoval porážku, musel všetko vrhnúť na rok 2024. V podmienkach rozpočtového stropu totiž nebolo možné auto od základu zmeniť.

„Bolo to frustrujúce. Žiadal som od tímu zmeny, ale tie sa neuskutočnili. Nikto presne nevedel, v čom je problém. Nikto nevedel, ako ho vyriešiť,“ povedal Hamilton sklamane pre BBC.

Súvisiace články

Diskusia