logo F1online.sk

Norris vysvetlil, prečo v roku 2023 ani raz nevyhral: Rozhodli drobnosti

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 12. 2023

Jazdí znamenite, získava pódia, ale na najvyšší stupienok nie a nie vystúpiť. Reč je o Landovi Norrisovi, ktorého od víťazstva v uplynulej sezóne delili častokrát iba sekundy. O tom, prečo zvíťaziť nedokázal, viac prezradil v podcaste F1 Nation.

Norris predvádzal najmä v druhej polovici sezóny výkony ako z veľkej knihy. Získal dovedna sedem pódií, na pravidelnej báze zdolával tímového kolegu Oscara Piastriho a po Maxovi Verstappenovi zaknihoval v druhej časti šampionátu vôbec najviac bodov.

Napriek tomu všetkému sa z víťazstva v pretekoch netešil ani raz. Najbližšie mal k triumfu v Brazílii a Katare, no chýbala mu povestná desatinka či dve na kolo. „Myslím si, že Brazília a Katar boli preteky, kde som mal k víťazstvu najbližšie,“ vyslovil sa v podcaste F1 Nation šiesty muž nedávno skončeného šampionátu. „Zle som si nepočínal ani v Suzuke.“

„Na čo som doplatil? Na maličkosti,“ objasnil dôvod, pre ktorý mu víťazstvo ušlo pomedzi prsty. „Nechýbala mi pol sekunda na kolo, ale možno jedna desatina, respektíve jedna a pol desatiny na kolo. Taká bola naša strata, ktorú budeme musieť zmazať.“

Za najväčšiu slabinu tohtoročného McLarenu MCL60 Norris označil nedostatočnú „kondíciu“ v pomalých zákrutách. „Podľa môjho názoru zaostávame pre nedostatočný výkon pri nízkych rýchlostiach, ale aj pre jazdné vlastnosti auta,“ poznamenal.

„Keď idete na 99,9%, auto sa správe úžasne. Akonáhle však idete na sto percent, je koniec hry. Takisto nemôžeme ísť ani na 98%, pretože následne nebudeme dosť rýchli. Musíte jazdiť v tomto malom rozsahu, čo je ale veľmi náročné,“ vysvetlil Norris.

Napriek tomu, že McLaren má stále kam napredovať, sa spomedzi všetkých tímov na štartovom poli zlepšil v priebehu ročníka 2023 azda najvýraznejšie. Súpera o štvrté miesto v Pohári konštruktérov v podobe Aston Martinu v závere sezóny poľahky predbehol a to, že mal tím z Wokingu jednoducho vo všetkých ukazovateľoch navrch, pripustil narovinu aj ambasádor britskej značky Pedro de la Rosa.

„Bojovali sme s nimi až do poslednej chvíle,“ utrúsil niekdajší pretekár McLarenu, Sauberu či HRT. „Ale po štarte (v Abú Zabí) sme vedeli, že pokiaľ nedôjde k žiadnemu incidentu a z pretekov neodstúpia, ich bude poraziť nesmierne ťažké. Nepotrebovali sme len jedenásť bodov, ale dvanásť, pretože mali na konte viac druhých miest ako my, a teda lepšie výsledky.“

„Celkovo odviedli lepšiu prácu, gratulujem im. V budúcom roku sa musíme vrátiť silnejší. Je neuveriteľné, o koľko sa v časoch na kolo v priebehu sezóny zlepšili, špecificky po updateoch v Rakúsku a v Silverstone. Ich auto sa preteky od pretekov zlepšovalo, nazdávam sa, že vo vývoji boli v tomto roku (jasne) najlepší,“ doplnil de la Rosa.