logo F1online.sk

Stuck sa pustil do „slepého a hlúpeho“ Péreza: Za tie peniaze nestojí

Fernando Alonso a Sergio Pérez
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2023

Sezóna 2023 je za nami, ale môžeme si byť istí, že špekulácie okolo Sergia Péreza len tak neutíchnu. Už teraz sa pošepkáva o klauzulách v kontrakte Daniela Ricciarda, ktoré mu garantujú trojnásobne vyšší plat v prípade, že sa presunie do Red Bullu. Mexický pretekár toho v druhej polovici sezóny nepredviedol mnoho, za čo by sme ho mohli pochváliť. Do Péreza sa poriadne oprel aj bývalý pilot Hans-Joachim Stuck.

Jedno pódium v posledných ôsmich pretekoch v najdominantnejšom aute všetkých čias. Človek sa až musí štipnúť do nosa, keď číta záverečnú bilanciu Sergia Péreza. Jeho náskok na Nycka de Vriesa v celkovom hodnotení šampionátu bol menší než strata na Maxa Verstappena.

Aj keď záverečnými výkonmi v Las Vegas a Abú Zabí nechal trochu zabudnúť na svoje predchádzajúce problémy, ani tieto dve podujatia neboli z jeho strany bezchybné. Najväčšiu kritiku si však Pérez zlizol po Brazílii, keď sa nechal vyškoliť Fernandom Alonsom v objektívne omnoho pomalšom Aston Martine. Pri sledovaní mexického pretekára na Interlagose praskali nervy bývalému pilotovi Formuly 1 Hansovi-Joachimovi Stuckovi.

„Sergio Pérez jazdil v Brazílii za Fernandom Alonsom a ani trochu nepochopil, že Alonso využíva v nájazde na dlhú rovinku výrazne rýchlejšiu stopu. Pýtal som sa sám seba: ‚Je hlúpy? Alebo je slepý?‘ Pri všetkých jeho schopnostiach… ako jazdec za tie peniaze skrátka nestojí,“ vyhlásil Stuck pre Eurosport.

„Stále sa slepo držal svojej stopy, aj keď mu Alonso ukázal, že je rýchlejší vďaka prejazdu po vonkajšej strane zákruty. Tomu nerozumiem a zostáva len dúfať, že do Red Bullu príde niekto iný. Myslím si, že by bolo skvelé, keby tam posadili Alonsa. Hovorilo sa o tom, aj keď on to rezolútne popiera,“ povedal Stuck.

Ten tiež vyzdvihol výkony a schopnosti trojnásobného majstra sveta Maxa Verstappena. Aj keď sa holandský pretekár zdá byť v súčasnosti v Red Bulle neporaziteľný, bývalý pilot Marchu, Brabhamu, Shadowu a ATS si myslí, že Alonso by sa mohol dostať na jeho úroveň.

„Nemusíme hovoriť o Maxovi Verstappenovi. Je to hviezda súčasnosti. Pri pohľade na lietajúceho Alonsa by som však rád videl práve jeho v Red Bulle. Je takmer bezchybný, bojuje, ťahá tím dopredu a povedal by som, že by bol veľmi, veľmi blízko Verstappena. Som o tom presvedčený. V každom prípade by bol k nemu bez debaty bližšie ako Pérez,“ prehlásil Stuck.

„Je len hŕstka jazdcov, ktorým verím, že dokážu jazdiť na Verstappenovej úrovni – Alonso je stopercentne jedným z nich. Jednoducho si myslím, že ten chlap je skvelý. Poznáme sa naozaj dobre. Má motiváciu a baví ho to. Okrem toho je dostatočne vyspelý, aby v správnej chvíli dokonale využil svoje schopnosti,“ dodal Stuck.