logo F1online.sk

10 najlepšie platených jazdcov roka 2023: Verstappen prekonal Hamiltona o 15 miliónov

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 11. 2023

Lewis Hamilton dlho kraľoval Formule 1 nielen po stránke výsledkov, ale aj z hľadiska zárobkov. Po ôsmich rokoch na poste najlepšie plateného pilota ho však prekonal Max Verstappen. Holanďan sa na čele rebríčka Forbes ocitol už druhýkrát po sebe; tentoraz porazil Lewisa Hamiltona o celých 15 miliónov dolárov.

Max Verstappen v uplynulej sezóne prekonal azda všetky rekordy, aké vám môžu zísť na um. Tým, že suverénne získal titul, vyhral devätnásť veľkých cien a nazbieral neuveriteľných 575 bodov v hodnotení jazdcov, ostatným dosť obmedzil priestor finančne si polepšiť na bonusoch. Piloti Formuly 1 si totiž okrem svojho základného platu prídu na rôzne bonusy za nazbierané body, vyhrané preteky či umiestnenie v šampionáte.

Prvá desiatka v rebríčku najlepšie platených jazdcov F1 si z tohto dôvodu — a aj pre krátky sabatikal Daniela Ricciarda — medziročne pohoršila. Kým v roku 2022 od svojich tímov “vymámila” dovedna 264 miliónov, tento rok to bolo o šesť miliónov menej.

Táto suma a takisto rebríček však nezahŕňa zárobky jednotlivých jazdcov mimo okruhov F1. Na rozdiel od futbalových či basketbalových hviezd majú totiž na takéto aktivity vo Formule 1 oveľa menší priestor. Jazdci už aj bez nich musia absolvovať nespočetné množstvo sponzorských akcií v prospech svojich zamestnávateľov a ich partnerov.

Len hŕstka pilotov má mimo trate zarobiť viac než milión dolárov. Najaktívnejší je v tomto smere Lewis Hamilton (10 mil.) a druhým najúspešnejším je Max Verstappen (4 mil.). Pre porovnanie Lionel Messi si mimo ihriska polepší o 70, Cristiano Ronaldo zas o 60 miliónov dolárov. Podobné sumy lietajú aj v americkej NBA, ktorej najlepšie platený hráč LeBron James má mimo palubovky zarobiť 70 miliónov ročne.

K akým číslam sa teda “na základe výročných správ, právnych dokumentov, tlačových vyhlásení či informácií od formulových insiderov” dostal magazín Forbes? Aj keď základný plat Maxa Verstappena (45 mil.) je o desať miliónov menší ako Hamiltonov (55 mil.) vďaka bonusom za túto sezónu sa dostal pred svojho odvekého rivala o celých pätnásť miliónov.

Ak by sme k týmto sumám predsa len pripočítali aj aktivity mimo okruhov, tak sa Max Verstappen naďalej udrží na čele, hoci už len s náskokom deviatich miliónov.

Tretím jazdcom v tomto hodnotení je i napriek svojmu veku Fernando Alonso, ale už s výrazným mankom. Španielsky pretekár v tejto sezóne zinkasuje od Aston Martinu 34 miliónov dolárov, z toho desať miliónov predstavujú bonusy. Mimochodom, Alonso bol posledným najlepšie zarábajúcim jazdcom v F1 pred érou Lewisa Hamiltona; v roku 2013 zarobil dokopy 30 miliónov.

Nad hranicu 20 miliónov za rok 2023 sa dostal už len Sergio Pérez (26 mil.). Za ním nájdeme Charlesa Leclerca, Landa Norrisa a Carlosa Sainza, ktorí sa pohybujú nad desiatimi miliónmi, nuž a rebríček uzatvárajú George Russell na ôsmom mieste a Pierre Gasly s nováčikom Oscarom Piastrim na delenej deviatej priečke.

Poradie Pilot Základ Bonusy Spolu
(v miliónoch dolárov)
1. Max Verstappen 45 25 70
2. Lewis Hamilton 55 0 55
3. Fernando Alonso 24 10 34
4. Sergio Pérez 10 16 26
5. Charles Leclerc 14 5 19
6. Lando Norris 5 10 15
7. Carlos Sainz 8 6 14
8. George Russell 4 5 9
9. Pierre Gasly 5 3 8
= Oscar Piastri 3 5 8

Súvisiace články