logo F1online.sk

Strollova konzultácia s lekárom prebehla telefonicky

Lance Stroll
© Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2020

Ako sme už písali vo štvrtok, kauza Lance Stroll a koronavírus naberie v Portugalsku obrátky. A presne to sa aj stalo. Racing Point zrejme vyviazne z prípadu len s upozornením, FIA priznala vlastnú chybu len nepriamo, a síce zmenou COVID protokolu. Niektoré ďalšie okolnosti prípadu však pôsobia prinajmenšom bizarne.

Racing Point vo štvrtok vydal oficiálne tlačové stanovisko, ktorým zahájil obranu pred kritikmi, ktorí obvinili stajňu zo Silverstone z veľmi nezodpovedného počínania. Základ obrany tímu tvorí rad faktov. Prvý, Stroll pred víkendom podstúpil test s negatívnym výsledkom. Druhý, jeho príznaky nepatria medzi príznaky koronavírusu. Tretí, kanadský mladík podľa tímu „konzultoval svoj stav s lekárom“.

Ako sme však už vo štvrtok uviedli, mnohé argumenty tímu pôsobia prinajmenšom vágne. Stroll síce absolvoval niekoľko testov, no v sobotu ubehli od toho posledného už štyri dni a je veľmi pravdepodobné, že v nedeľu by musel podstúpiť ďalší. Tomu sa napokon vyhol vlastným odchodom. Takisto tvrdenie, že nemal príznaky typické pre koronavírus, nie je úplne pravdivé vzhľadom na informácie uvedené protokole FIA. A šéf tímu Otmar Szafnauer dnes priznal, že ani konzultácia s lekárom nevyzerala úplne tak, ako by si niekto predstavoval.

„Mal neustále žalúdočné nevoľnosti. Čo urobil bolo, že zavolal svojmu lekárovi. Čo také som mohol spraviť? Zavolať lekárovi bolo lepšie, než počúvať mňa, keď ja nie som lekár,“ povedal Szafnauer.

„Lance má svojho doktora vo Švajčiarsku, tak mu zavolal. Je to ten istý človek, ktorý ho prehliadol po víkende v Rusku. Viete, po víkende v Soči mal žalúdočné nevoľnosti, testovali sme ho niekoľkokrát. Odišiel do Švajčiarska a navštívil svojho lekára. Tak sme mu zavolali.“

Na základe tejto telefonickej porady tím následne usúdil, že nie je nevyhnutné Strolla opäť otestovať alebo celú záležitosť oznámiť FIA. Na okruhu pritom je k dispozícii lekárska pomoc a COVID protokol nariaďuje organizátorovi podujatia zriadiť pracovnú skupinu, ktorá bude neustále dohliadať na všetky aspekty súvisiace s koronavírusom. V tíme sa však rozhodli inak.

„Pozerať sa na to spätne je úžasne jednoduché, ale nezabudnite, že pred podujatím bol testovaný negatívne. Po Rusku, kde sa objavili prvé príznaky, bol testovaný dvakrát, opäť negatívne,“ hovorí Szafnauer.

„Potom prišiel nedeľný test s pozitívnym výsledkom. Áno, spätne sa na to dá pozrieť inak. Ale pamätajte, že v tom čase a s informáciami, ktoré sme mali, to bolo zbytočné. Ani mi nenapadlo ho opäť otestovať.“

Rumunský rodák pritom pripomína, že v žiadnom športe neberú testovanie tak vážne, ako vo Formule 1. „Testujeme viac, než ktokoľvek iný, nielen v F1, ale na svete.“

„V továrni testujeme každého zamestnanca dvakrát týždenne, máme za sebou viac ako 15 tisíc testov, zatiaľ bolo pozitívnych šesť. Berieme to vážnejšie, než ktokoľvek iný,“ povedal Szafnauer.

„Myslím, že s tým, čo v Racing Pointe robíme a so zmenami, ktoré zaviedla FIA, nebudeme môcť urobiť oveľa viac. Viac sa už ani urobiť nedá.“