logo F1online.sk

Sargeant sa snažil „prelomiť šifru“: Samozrejme, že som zo seba sklamaný

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 11. 2023

Na štartovom rošte sezóny 2024 nám stále zostáva otvorené jedno miesto. Je to pomerne nečakané, keďže december je za dverami a príprava na novú sezónu v podstate začala. Keď chcete do tímu priviesť nového pilota alebo dokonca nováčika, ráta sa každý deň. Williams si však s rozhodnutím o budúcnosti Logana Sargeanta dáva načas, čo naznačuje, že si ho pre rok 2024 predsa len ponechá.

Kto by mohol amerického pretekára nahradiť? Mick Schumacher už podpísal zmluvu s tímom Alpine a prestupuje do WEC. Veľkým favoritom médií bol v ostatnom čase Frederik Vesti, ale toho už mohol mať Williams v kokpite na posezónnych testoch a pripravovať ho na novú sezónu. Miesto toho sa za volantom monopostu FW45 predstavia okrem Alexa Albona a Logana Sargeanta jazdci z juniorského programu Franco Colapinto a Zak O’Sullivan.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že pokračovať bude Sargeant, ktorý v tomto roku neponúkol veľa dôkazov svojich jazdeckých kvalít. V juniorských sériách boli jeho najsilnejšou stránkou kvalifikácie, vo Formule 1 vyzerali ako jeho najväčšia slabina, keď nedokázal ani raz zdolať tímového kolegu. Aj keď mal Williams v tomto roku na trati v podstate len jedno auto, dokázal vybojovať skvelé siedme miesto v Pohári konštruktérov.

„Vydal som zo seba maximum, aby som tímu pomohol udržať siedme miesto. Bol to však Alex, ktorý odviedol fenomenálnu prácu a jemu patria veľké zásluhy za tento výsledok,“ povedal Sargeant, ktorý sa v nedeľu snažil zdržiavať Daniela Ricciarda a zabrániť mu v ceste do bodovanej desiatky.

„Bolo naozaj pekné sledovať progres, ktorý som urobil v priebehu roka. Dúfam, že v budúcnosti budem môcť prispieť viac. Tím odviedol s autom skvelú prácu. Za všetko podľa mňa hovorí fakt, že sme za celý rok priniesli len jeden balík vylepšení. Môžeme byť teda hrdí na to, čo sme dosiahli. Dúfam, že budúcoročné auto prinesie ďalší krok vpred,“ povedal americký mladík.

Rodáka z Floridy po skončení posledných pretekov nečakali žiadne prázdniny. Okrem posezónnych testov, ktoré sme už spomínali, ho pred Vianocami čakajú povinnosti v továrni, ktoré nepočkajú do januára. V nasledujúcich týždňoch teda bude pomerne zaneprázdnený.

„Po skončení testov strávim ešte nejaký deň alebo dva v Abú Zabí, aby som si oddýchol, ale ešte tento rok musím v továrni dokončiť nejaké veci,“ povedal Sargeant, ktorý vraj nepozná svoj ďalší osud, ale už jeho prítomnosť na testoch značí, že Williams nemá v pláne nahradiť ho Vestim alebo niekým iným.

„Do tejto sezóny som dal absolútne všetko. Nie som typ človeka, ktorý by sa niekedy vzdal. Myslím si, že záver sezóny a moja rýchlosť v Las Vegas to dokazujú. Celý rok som do toho dával všetko a dúfam, že v budúcej sezóne sa vrátim a dokážem viac,“ hovorí Sargeant.

„Stále si myslím, že po letnej prestávke som mal dobré tempo. Nie vždy sa mi podarilo odomknúť všetok potenciál, ale to je ďalší krok, ktorý treba urobiť. Potenciál tam však je. Mám pocit, že s pokračujúcou sezónou som dokázal stále lepšie a lepšie prelomiť túto šifru. Kvalifikačné tempo sa ku koncu roka masívne zlepšovalo, ale aj v tom pretekovom som sa po letnej prestávke posúval oveľa bližšie. Samozrejme, že som bol v tejto sezóne zo seba sklamaný, ale ja sa nikdy nevzdám,“ sľúbil Logan.

Súvisiace články