logo F1online.sk

Alonso chce skúsiť aj nemožné: Budem bojovať až do posledného kola

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala24. 11. 2023

Pri pohľade na súčasnú výkonnostnú krivku McLarenu a Aston Martinu azda len málokto uverí tomu, že stajňa zo Silverstone ešte dokáže zvrátiť bitku o štvrté miesto vo svoj prospech. Nádej však umiera posledná a v prípade Fernanda Alonsa to platí dvojnásobne. Aj keď po piatku nebol veľmi spokojný, vzdať sa neplánuje.

Fernandovi Alonsovi po odjazdení sedemnástich kôl zasvietil pri mene konečný čas 1:25,397, ktorý stačil len na jedenáste miesto. Aston Martin nemá dôvod skákať od radosti. Španiel svoju náladu dokonale zhrnul do suchej odpovede na otázku, čo sa vlastne v piatok naučil. “Nič. Naozaj nič.”

Okrem toho, aby sa sám posťažoval, však Formule 1 pripomenul aj fanúšikov. “Pri všetkých tých červených vlajkách sme v druhom tréningu nemali veľa šťastia. Je mi to ľúto aj pre fanúšikov. Zaplatili si tieto drahé vstupenky na tribúny, a nakoniec nevideli žiadnu akciu. Je mi to kvôli nim ľúto.”

Astúrčan po vyvesení druhej červenej vlajky už vo vysielačke zahlásil: “Mali by predĺžiť tento tréning. Kvôli fanúšikom…”

O to bude pre všetkých dôležitejší tretí tréning. Ani perfektný plán jázd však nebude ideálny, keďže medzi tretím tréningom a kvalifikáciou klesnú teploty trate až o desať-pätnásť stupňov.

“V Abú Zabí je len druhý tréning naozaj dôležitý, pretože teploty trate zodpovedajú teplotám, na ktorých sa kvalifikujeme a budeme pretekať,” pripomenul Alonso. “Nemali sme však žiaden druhý tréning, takže ako som povedal, je mi to aj pre fanúšikov ľúto.”

To neznamená, že Aston Martin sa ešte nepokúsi predbehnúť McLaren. Bude však musieť vytiahnuť poriadne tučného zajaca z klobúka, ak chce poraziť čo i len jedného jazdca McLarenu. Lando Norris v druhom tréningu skončil tesne za Leclercom.

“My skúsime všetko,” uisťuje Alonso. “Musíme nájsť dosť veľa bodov, ale ako sme videli na posledných dvoch podujatiach, môže sa stať čokoľvek. Hocikto môže nešťastne vypadnúť, inému zas môže pomôcť šťastne načasovaný safety car. Pokúsime sa urobiť maximum, aby sme bojovali až do posledného kola. Uvidíme, ako to dopadne.”

Lance Stroll bol vo svojom najlepšom kole o čosi rýchlejší ako Alonso v prostrednom sektore, ale v záverečnom technickom úseku stratil dosť veľa času. Nakoniec mu chýbala jedna desatina. Medzi dvojicu Aston Martinov sa dokázal zmestiť Daniel Ricciardo.

“Mali sme dobré jazdy a pred sobotou sme si spravili nejaký obraz o tom, ako sa auto správa,” v krátkosti sa vyjadril k piatku v Abú Zabí Lance Stroll. A rovnako stručne uviedol aj svoje ambície pred kvalifikáciou. “Pokúsim sa dostať do tretej časti. To je dobrý cieľ.”