logo F1online.skF1online.sk

Roky 2012 a 2023 boli moje osobne najlepšie, prehlásil Alonso

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Fernando Alonso je majstrom veľkých slov. Po jazdeckej stránke nepochybne patrí k najlepším pilotom, akých Formula 1 kedy videla, ale len zriedka sa ocitol v správnom aute. Jeho kariéra je tak plná skvelých predstavení v menej konkurencieschopných strojoch. Po asi dvadsiatich rokoch vo Formule 1 teraz Alonso hrdo vyhlásil, že sezóny 2012 a 2023 boli z hľadiska osobných výkonov tými najlepšími v jeho kariére.

Aj keď sa dvakrát stal majstrom sveta a niekoľkokrát bojoval o titul, rok 2023 sa vraj zaradí do zlatého fondu kariéry španielskeho matadora, ktorý si veru všeličo preskákal. Aj keď nevyhral a jeho Aston Martin sa pravdepodobne bude musieť uspokojiť „len“ s piatym miestom v Pohári konštruktérov, sám Alonso ohodnotil svoje výkony na jednotku. Rok 2023 bol vraj z jeho strany jedným z najlepších v kariére.

„Som veľmi spokojný so svojím výkonom,“ vyhlásil Fernando v Abú Zabí. „Myslím si, že spolu s rokom 2012 to bola z osobného hľadiska moja najlepšia sezóna. Z jazdeckého pohľadu to hodnotím ako môj najlepší ročník a so všetkým som bol spokojný. Mal som motiváciu, bol som fit a občas som napriek ťažkým podmienkam odviedol dobrý výkon.“

Aj keď v tomto roku vystúpil osemkrát na stupne víťazov, Alonso vyzdvihol aj niekoľko svojich menej nápadných výkonov, keď zo svojho auta dokázal vyťažiť maximum, hoci to nebolo v najlepšej forme. „Bahrajn, Monako, Kanada, Monza a Brazília sú zrejme moje najlepšie výkony v tomto roku. Monzu som vybral zámerne aj napriek deviatemu miestu. Nestál som na pódiu a ľudia si na môj výkon nespomenú, ale práve v Taliansku sme boli možno úplne najpomalší alebo druhí najpomalší. Bodované umiestnenie po jednom z takýchto víkendov je niečo skvelé,“ hovorí španielsky matador.

Hlavne začiatkom sezóny bol jeho Aston Martin v skvelej forme. Po sociálnych sieťach sa virálne šírili príspevky o 33. víťazstve, na ktoré Alonso čaká od roku 2013. Veľký triumf bol rozhodne dosiahnuteľný a myslí si to aj sám Fernando. My za najväčšiu príležitosť považujeme Veľkú cenu Monaka, keď stratégovia stajne obuli svojmu jazdcovi do dažďa hladké pneumatiky. Samotný Španiel s týmto záverom súhlasí a pridáva ešte aj Holandsko.

„Myslím si, že víťazstvo bolo možné. V Monaku sme boli asi najbližšie, keď nám to nevyšlo s pneumatikami alebo niečím podobným. Možno aj v Zandvoorte by sme boli blízko, keby sme boli pri reštarte v odlišnej pozícii. Zrejme sa nám tu a tam naskytlo pár príležitostí. Ten triumf sme si zaslúžili viac než ktokoľvek iný,“ prehlásil Alonso.

Ten na záver roka ešte vyzdvihol „nepredstaviteľnú“ cestu, ktorou si prešiel Aston Martin. Iste, nebolo to vždy jednoduché a po skvelom začiatku sezóny sa výkonnosť monopostu AMR23 prepadala, ale dodnes pozbieral tím o 218 bodov viac než v celom priebehu minulej sezóny.

„Vidím len pozitíva. Podľa mňa je trápenie súčasťou práce a súčasťou cesty tohto tímu. Začali sme naozaj dobre s autom, ktorého konkurencieschopnosť možno prekvapila aj nás. Asi sme sa ocitli v pozícii, na ktorú sme neboli celkom pripravení. Mercedes a Ferrari sú špičkové tímy, ktoré sú zvyknuté bojovať na tejto úrovni,“ povedal Alonso.

„Možno sme pri vývoji urobili trochu krok vzad. Ešte však nie sme na tej najvyššej úrovni. Takto pred dvanástimi mesiacmi by sme si ani nepomysleli, že nás môže čakať podobná sezóna. Keby mi vtedy niekto povedal, že budeme v takej pozícii, neveril by som mu,“ dodal Fernando.

Súvisiace články

Diskusia