logo F1online.sk

Elkann je s Vasseurom spokojný: Prináša, čo nám doteraz chýbalo

John Elkann
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Ferrari bude v samom závere sezóny 2023 útočiť na obhajobu celkového druhého miesta. Vlani dokázala Scuderia obsadiť druhé miesto v jazdeckom aj konštruktérskom šampionáte. Aj keď išlo o najlepšie umiestnenie za dlhé roky, prezidentovi spoločnosti Johnovi Elkannovi to nestačilo a rozhodol sa siahnuť po výmene šéfa.

Mattiu Binotta nahradil začiatkom kalendárneho roka 2023 Frédéric Vasseur. Pod jeho vedením čakal Ferrari pokles, ale ten možno len ťažko pričítať novovymenovanému šéfovi. Okrem toho, Ferrari má ešte stále reálnu šancu obhájiť ono druhé miesto, na ktoré Red Bull svojím dominantným predstavením odsúdil všetku konkurenciu.

Po traumách rokov 2020 a 2021 si však prezident spoločnosti John Elkann myslí, že Ferrari je „stopercentne na správnej ceste“, ako uviedol vo svojom prvom rozhovore po viac ako roku pre britskú televíziu BBC. Je zvláštne, že si pre svoje exkluzívne interview nevybral niektoré z talianskych médií, v každom prípade taliansko-americký podnikateľ vyslovil neochvejnú podporu novému šéfovi svojho tímu.

„Rozhodne priniesol pozitívnu zmenu, v ktorú sme dúfali,“ prehlásil Elkann. „Mnoho neuveriteľne talentovaných ľudí chce pracovať vo Ferrari, čo je dobrý signál.“ Nuž, je pravda, že Vasseur po svojom príchode začal s náborovým procesom, ale jeho ovocie sme zatiaľ nevideli, keďže jednotlivé tímy dávajú do zmlúv svojich elitných inžinierov dlhočizné výpovedné lehoty.

Podľa Elkanna je však najdôležitejšia kultúra. Ferrari sa pod vedením Vasseura musí zmeniť. Aj keď Scuderia dosiahla v rokoch 2021 a 2022 slušný pokrok, prezidentovi spoločnosti sa stále nepáčilo, čoho bol svedkom. „Zodpovednosť a takisto svižnosť sú jednými z najdôležitejších determinantov úspechov našich súperov,“ hovorí Elkann.

 „Aj keď ide o veľké organizácie, dokážu byť svižnejší a rýchlejší. Fred mal tieto vlastnosti, keďže celý svoj profesionálny život pracoval v motoristickom športe a bol veľmi úspešný v rôznych kategóriách, ale aj v F1 pri vedení menších tímov. Na jednej strane teda prináša kultúru zodpovednosti, ale zároveň pozná organizácie, ktoré sú menšie, efektívnejšie a svižnejšie. Presne to nám v porovnaní s našimi silnejšími konkurentmi chýbalo,“ vyhlásil rodák z New Yorku.

Príchod Vasseura vyvolal spomienky na jeho krajana a dobrého známeho Jeana Todta, pod ktorého vedením získalo Ferrari najväčšie úspechy. Od odchodu Stefana Domenicaliho si Scuderia prechádzala krízou a nedokázala obsadiť najväčšiu kanceláriu v Maranelle tým správnym lídrom. Fred je ďalším mužom, ktorý na seba prevzal zodpovednosť a ujal sa pravdepodobne najnáročnejšej práce v celej Formule 1.

„Pod vedením Jeana Todta sme disponovali veľmi jasne fungujúcou organizáciou. Realita je taká, že sme jedna spoločnosť a sme na to patrične hrdí. Snažíme sa túto myšlienku ďalej rozvíjať, ale s tým súvisí aj zodpovednosť,“ hovorí Elkann.

„Keď sa obzriete späť, tak nám takáto kultúra chýbala od čias Jeana Todta a Stefana Domenicaliho. Jednoducho nás opustila. Je rozdiel medzi zodpovednosťou a obviňovaním. Kultúra obviňovania vychyľuje vašu vlastnú zodpovednosť. Nie je to o obviňovaní, ale o zodpovednosti. Toto bol obrovský kultúrny rozdiel, ktorý panoval v našom tíme,“ dodal Elkann.