logo F1online.sk

Vasseur neverí Leclercovej smole: Trikrát sme predbehli Red Bull a aj tak sme druhí…

Charles Leclerc so šampanským
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2023

Na každého sa po smolnej sérii raz usmeje šťastie, ak sa ten niekto zrovna nevolá Charles Leclerc. Hviezda Ferrari nedokázala premeniť na víťazstvo ani svoju 23. pole position v kariére. Do pretekov totiž podľa najhoršieho možného scenára zasiahla “vyššia moc”, povzdychol si šéf tímu Frédéric Vasseur.

Monačanovi nepomohlo ani to, že mal vynikajúce tempo a na trati dokázal trikrát predbehnúť Red Bull. Isteže, dostať sa cez Sergia Péreza v tejto sezóne nebola až taká fuška, ale úspešných manévrov na Maxa Verstappena za posledný rok by sme mohli zrátať na prstoch jednej ruky.

Charles Leclerc by si víťazstvo zaslúžil, no po výjazde safety caru bol odsúdený na neúspech. Bez čerstvej stredne tvrdej zmesi v zásobe nemalo preňho zmysel zastavovať; mohol by totiž obuť len nové tvrdé pneumatiky, čím by však automaticky spadol za Red Bull.

“Sú to zvláštne pocity, keď získate pole position, trikrát predbehnete Red Bull a aj tak obsadíte druhé miesto. Toto nie je bežné,” povedal médiám šéf Ferrari Frédéric Vasseur. “Načasovanie výjazdu safety caru zapadlo do najhoršieho možného scenára, a to štyri kolá po našej zastávke v boxoch. S tým však už nič nenarobíme.”

Francúz nemá čo vyčítať svojim jazdcom. “Charles podal dobrý výkon, ale takisto aj Carlos, keď prihliadneme na prvý tréning a incident v prvej zákrute. Bol dvadsiaty, no vrátil sa na šieste miesto.”

Charles Leclerc napokon v závere dokázal vyčarovať aj menší zázrak. Aj keď jazdil na starších pneumatikách ako Sergio Pérez, v poslednom kole totálne zaskočil spiaceho Péreza a doslova pár stoviek metrov pred cieľom vybojoval druhé miesto.

Na boxovom múriku už pritom boli zmierení s tým, že v cieli skončí tretí. “V predchádzajúcom kole som si hovoril, že to skúsime. Na svojom monitore som mal však rozostup a hovoril som si: Páni, ale nie, je príliš ďaleko. Je príliš ďaleko.”

“V ďalšom kole som zostal prekvapený, no azda menej prekvapený ako Checo,” zažartoval na Mexičanov účet Vasseur. “Bol to dobrý manéver a Charles bol dosť namotivovaný.”