logo F1online.sk

Stroll poskočil o štrnásť miest: Pred pretekmi sme nemali veľké oči

Lance Stroll
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 11. 2023

Aj keď to pred pár týždňami vyzeralo nereálne, Aston Martin je späť v boji o štvrté miesto Pohára konštruktérov. McLaren mal v ostatných pretekoch problém maximalizovať svoj výsledok, naopak, Aston Martinu sa to darí veľmi dobre. Možno svoj najlepší večer v tomto roku zažil Lance Stroll, ktorý poskočil z devätnásteho miesta až na piate.

Kanadský pretekár odštartoval na mäkkých pneumatikách, čo bolo dosť riskantné, ale on sám je najlepším dôkazom toho, prečo to stálo za risk. Stroll sa vyhol úvodnému chaosu a na konci prvého kola sa už vyhrieval na deviatej priečke. V neskoršej fáze pretekov ukázal jeho Aston Martin skvelé tempo a Lance zaznamenal po Sao Paule ďalšie piate miesto.

„Bola to skvelá zábava. Mal som výborné prvé kolo a v kokpite som sa cítil veľmi dobre. Boli sme rýchli počas celej dĺžky pretekov a naozaj som si to užil,“ povedal pre televíziu Sky Lance Stroll.

„V piatkovej kvalifikácii to bol pre nás veľmi náročný deň. Neboli sme dostatočne rýchli a ešte prišiel trest, čo nás na štarte zosunulo na devätnáste miesto. Pred pretekmi sme teda nemali veľké oči, ale auto bolo oveľa rýchlejšie než v kvalifikácii. Na štarte sme sa prebojovali dopredu a od toho okamihu sme pokračovali v skvelých pretekoch,“ dodal kanadský pretekár.

Ten po nedeli dostane určite vyššie hodnotenie než jeho tímový kolega Fernando Alonso. Španielsky matador predviedol až netradične zbytočnú chybu, keď bol v prvej zákrute až príliš optimistický a bez pričinenia súpera sa roztočil. Našťastie nedošlo k žiadnej veľkej nehode a dvojnásobný šampión sa mohol vrátiť do pretekov, ktoré napokon zakončil na deviatom mieste.

„V prvej zákrute som si myslel, že je po všetkom,“ povedal pre F1 TV Alonso, ktorý napriek dvom bodom nemal na tvári veľmi spokojný výraz. „Vďaka výjazdu bezpečnostného vozidla mi bolo umožnené vrátiť sa na chvost poľa a vymazať veľkú stratu. Mohli sme teda pokračovať v pretekoch a zabodovať s oboma autami. Lance sa postaral o skvelý výsledok, ktorý nám dáva dobrú energiu pred poslednými pretekmi v sezóne.“

Podobne ako si Alonso myslel, že v prvej zákrute sa jeho preteky skončili, v Aston Martine považovali za uzavretú aj bitku s McLarenom. Strata jedenástich bodov sa však na posledných pretekoch ročníka 2023 dá dohnať, aj keď to nebude vôbec jednoduché. „Mysleli sme si, že tento súboj je už rozhodnutý, ale na posledných pár podujatiach sme dokázali pozbierať viac bodov než McLaren. Pred Abú Zabí nám to dáva určitú nádej. Poďme pretekať a nech už bude výsledok akýkoľvek, prijmeme ho,“ povedal Alonso.