logo F1online.skF1online.sk

Každé kolo bude odlišné, predpovedá Alonso

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Čaká nás krok do neznáma. Veľká cena Las Vegas bude ako žiadna iná, nielen z pohľadu šou, ale tiež z pohľadu jazdy. Ide o úplne nový okruh s novým asfaltom a jazdiť sa bude pri mimoriadne nízkych teplotách. Samotná trať možno vyzerá jednoducho, ale aj podľa ostrieľaného matadora Fernanda Alonsa bude jazda po nej náročná.

Aston Martin v Brazílii oživil nádeje na zisk celkového štvrtého miesta, ale tie sú podľa väčšiny verejnosti len teoretické. Môže tento tím zmazať 21-bodovú stratu na McLaren? Teoreticky môže, ale budú mať na to Fernando Alonso a Lance Stroll dostatok výkonnosti? Veď sám španielsky matador nehodnotí šance svojho tímu vo Vegas príliš vysoko.

„Bolo by pekné vyhrať preteky, zvlášť takto premiérovo na takom špeciálnom mieste, ale podľa mňa je niečo také málo pravdepodobné. Nemyslím si, že táto trať bude nášmu balíku vyhovovať. Víťazstvo teda nebude ľahko dosiahnuteľné,“ skonštatoval Alonso.

Španielsky pretekár si tiež nemyslí, že sa niečo zmení na statuse Red Bullu ako hlavného favorita víkendu. Tomuto tímu nebude hrať do karát niekoľko skutočností, ale podľa Alonsa zostáva najväčším kandidátom na víťazstvo. Fernando si však zároveň myslí, že niektoré tímy, ktoré obvykle majú problémy v pretekovom tempe, budú tento víkend vo výhode.

„Je to mestský okruh s veľmi nízkymi požiadavkami na prítlak. Bude dôležité nabrať v kokpite sebadôveru, aby ste na konci roviniek trafili všetky brzdné body,“ povedal dvojnásobný majster sveta. „Trať si prejde prudšou evolúciou než obvykle. Bude to výzva pre všetkých a podľa mňa bude každé ďalšie kolo na tejto trati odlišné.“

„V každom kole to bude o trošku lepšie než v tom predchádzajúcom – od prvého tréningu až po posledné kolo pretekov. Budeme sa musieť prispôsobiť meniacej sa priľnavosti na trati,“ hovorí Alonso.

„Myslím si, že najprv sa musíme vydať na trať a vyskúšať si, ako sa auto správa. Pneumatiky môžu na najdlhšej rovinke trochu vychladnúť. Keď sme na posledných troch veľkých cenách čelili prehrievaniu pneumatík, tento víkend to asi bude trochu opačne. Možno sa tu bude dariť tímom, ktoré majú obvykle problémy v pretekovom tempe, pretože dokážu udržať pneumatiky v ideálnom okne. Už v piatok dostaneme prvé odpovede,“ povedal Fernando.

Súvisiace články

Diskusia