logo F1online.sk

Krack nestráca nádej a verí, že súboj s McLarenom ešte nie je rozhodnutý

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2023

V prvej polovici sezóny boli Fernando Alonso a Aston Martin tými, ktorí chceli bojovať o celkové druhé miesto za Red Bullom a pripraviť Sergia Péreza o status vicemajstra sveta. Druhá polovica ročníka však bola v podaní stajne zo Silverstone katastrofálna a jej šéf Mike Krack sa mohol len bezmocne prizerať, ako ich McLaren predbieha v boji o štvrté miesto Pohára konštruktérov. Luxemburčan však stále verí, že Aston Martin môže na záverečných dvoch podujatiach úder vrátiť.

Veľká cena Maďarska bola v tejto sezóne jedenásta v poradí a ohraničila polovicu sezóny. Už na Hungaroringu sa Aston Martin veľmi výrazne trápil, ale napriek tomu stále držal solídne tretie miesto v Pohári konštruktérov s 97-bodovým náskokom na piaty McLaren, ktorý krátko predtým započal svoju nevídanú renesanciu.

O necelé štyri mesiace neskôr platí, že Aston Martin spadol až na celkové piate miesto. Skvelý víkend v Brazílii oživil nádeje na zdolanie McLarenu, ale stajňa z Wokingu má momentálne rýchlejší monopost a tiež 21-bodový náskok, čo dáva Landovi Norrisovi a Oscarovi Piastrimu slušnú šancu udržať na posledných dvoch pretekoch sezóny celkové štvrté miesto.

Boss Aston Martinu Mike Krack však verí, že ešte nie je koniec. „Po udalostiach posledných mesiacov si myslím, že v prvom rade musíme oslavovať, pretože sa nám podaril obrat. Povedzme, že ešte v pondelok si to trochu užijeme, ale v utorok sa musíme pozrieť na všetko a zistiť, ako môžeme stratu na McLaren zmenšiť smerom do budúcna. Ako však hovorím stále, pokračujeme v boji a nikdy sa nevzdáme,“ prehlásil Luxemburčan po skončení VC Brazílie pre britskú televíziu Sky.

Je to pomerne odvážne tvrdenie, keď si uvedomíme, že ide o prvý vydarený víkend Aston Martinu po dlhej dobe. Pripomíname, že napriek tomu nedokázal tím na Interlagose zredukovať svoju stratu. Po Mexiku mal McLaren náskok 20 bodov a v Brazílii ho dokázal navýšiť o jeden bod. Vo Vegas a v Abú Zabí tak čaká partičku okolo Mikea Kracka nemálo práce.

„Situáciu ostatných pretekárov nemôžeme ovplyvniť. My môžeme len odviesť zakaždým sto percent a vydať zo seba to najlepšie. To jediné máme vo vlastných rukách. Uvidíme, či to bude stačiť na dobrý výsledok ako tu v Brazílii. Musíme byť k sebe úprimní a priznať, že Oscar mal na tejto trati problémy, ale taký je motoršport. Koniec koncov sa však musíme v posledných dvoch pretekoch pokúsiť urobiť všetko, čo je v našich silách. Potom sa uvidí, ako skončíme,“ povedal Krack.

Sedem druhých miest McLarenu oproti trom Aston Martinu znamená, že v prípade rovnosti bodov sa bude tešiť stajňa z Wokingu; samozrejme, ak Fernando Alonso alebo Lance Stroll nezvíťazia do konca sezóny. V skutočnosti tak musia zelené monoposty pozbierať na posledných dvoch pretekoch sezóny o 21 bodov viac. Prekonať McLaren v čistej rýchlosti tak zrejme nebude stačiť a do boja o štvrté miesto Pohára konštruktérov budú musieť v prospech Aston Martinu prehovoriť aj nepredvídateľné okolnosti.

Všetky oči sa teraz sústredia na premiérovú Veľkú cenu Las Vegas. Čo si od nej sľubuje Mike Krack? „Vždy sa teším na nové miesta a na nové okruhy. Neznáme destinácie vyrovnávajú podmienky medzi jednotlivými tímami. Potrebujete odviesť svoju prácu a poriadne sa pripraviť. Nikto totiž na novej trati nemôže ťažiť z predchádzajúcich skúseností.“

„Okrem toho, je to predsa Vegas! Toľko o tom hovoríme. Musíme sa na to tešiť a my sa tešíme. Bude zaujímavé sledovať, ako sa s tým všetci popasujú. Naozaj sa teším na záver sezóny,“ dodal Krack.