logo F1online.sk

Massa spomína na to, ako mu Alonso prebral tím: On je skrátka taký

Felipa Massa a Fernando Alonso na pódiu VC Nemecka 2010
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 11. 2023

Felipe Massa a Fernando Alonso si už toho veľa preskákali nielen ako súperi, ale aj ako tímoví kolegovia. Vo Ferrari pôsobili bok po boku v rokoch 2010 až 2013, no na toto obdobie Brazílčan nespomína ako na svoju zlatú éru, ale skôr na ťažké roky, ktoré mu pripravil samotný Alonso svojou rozvratnou internou politikou.

Je to príjemné osvieženie, keď sa rozhovor s Felipem Massom netočí len okolo jeho súdneho sporu s Formulou 1. Najnovšie sa takmer majster sveta z roku 2008 vrátil k jeho vzťahu k Fernandovi Alonsovi, ktorý mu vraj v rokoch 2010 až 2013 — nadnesene povedané — ukradol celý tím.

Toto vraj rodákovi zo Sao Paula podlomilo nohy a viedlo k nelichotivej bilancii. Zo 77 súťažných víkendov v pozícii tímových kolegov Felipe Massa ťahal za kratší koniec v 59 kvalifikáciách a v 65 pretekoch. Naozaj hrozné čísla na jazdca, ktorý v roku 2008 takmer získal titul a mal byť vo Ferrari tým “domácim”. Massa bol pilotom Scuderie od roku 2006, Alonso sa ním stal až v sezóne 2010.

“Ja som chcel skončiť pred ním, on chcel skončiť predo mnou,” hovorí v podcaste Track Limits Felipe Massa, ktorý opísal, aké psychicky vyčerpávajúce bolo pôsobiť v jednej stajni s Fernandom Alonsom. “S Fernandom som mimo auta nikdy nemal problém, okrem našej hádky v roku 2007. S ním ako s človekom som vždy dobre vychádzal. On však nebol tým, čo mi tvrdil. Nebol ani tým, čo tvrdil tímu.”

Fernando Alonso sa pred médiami vždy prezentoval v najlepšom možnom svetle a nemal problém hodiť cez palubu ani svoj tím, o tímovom kolegovi ani nehovoriac. “On má svojský štýl práce, využíva svoju moc. Má veľkú moc a snažil sa ju využiť na to, aby všetko stiahol na svoju stranu (garáže).”

“Myslím si, že takto štiepil celý tím na dve časti. Nebol to zrovna dobrý štýl práce, ale on je skrátka taký. Jediný problém bol v tom, že štiepil tím priamo v jeho srdci, čo v konečnom dôsledku nebolo dobré,” reflektuje najmä na rok 2010 a začiatok tohto štiepenia Massa.

Na rok 2010 si spomíname ako na sezónu, keď sa stala legendárnou hláška “Fernando is faster than you”, ktorú si musel vypočuť Felipe Massa na pretekoch v Nemecku. Od tohto momentu sa to s ním viezlo. Massa spomína na to, že nedostával facky len od Alonsa, ale v podstate už aj od vlastnej stajne.

“Aby ste ho porazili, museli ste mať svoj deň. Ja som mal svoj deň na mnohých pretekoch, ale dialo sa tu niečo, pre čo ma dostával do ťažkej psychickej nepohody. Viedlo to k tomu, že som robil chyby, a k pocitom, že možno sa deje niečo nedobré,” približuje svoje vtedajšie myšlienky. “Nebolo to veľmi — nemôžem povedať, že nefér. Tím nespravil nič zlé. Išlo len o jeho štýl práce a ako ho brala stajňa, nebolo to veľmi príjemné.”

Skvelou ukážkou Massových slov má byť Veľká cena Singapuru 2010, ktorú Ferrari vyhralo. Fernandovi Alonsovi tieto preteky výrazne pomohli dostať sa do pozície kandidáta na titul, veď po nehode v Belgicku strácal na lídra Lewisa Hamiltona 41 bodov a v šampionáte bol až piaty. Napokon mu na titul chýbali štyri body.

Massa vzápätí pokračoval: “Spomínam si napríklad na to, ako sme začínali s vývojom simulátora, pretože Red Bull mal oveľa lepší simulátor, v porovnaní s Ferrari (mal lepší simulátor) vlastne aj McLaren. Spolu s Fernandom sme teda veľmi tvrdo pracovali na simulátore.”

“Uprostred sezóny sa však odrazu objavil a povedal: Ja už nebudem chodiť na simulátor, pretože to nemá žiaden efekt, tento simulátor ničomu nepomáha. Rozhodol sa s ním skončiť. Ja som však na ňom naďalej pracoval. Aj preto, že som v tej sezóne nemal dobrú formu, a že nemali sme ani dobré auto. Tak som na ňom naďalej tvrdo zarezával,” spomína 42-ročný Brazílčan.

A hoci to bol Massa, kto “od svitu do mrku” pracoval v továrni, všetku smotanu si zlízol Fernando Alonso. Vďačil za to svojej agresívnej politike, ktorá stiahla vedenie stajne na jeho stranu.

“Zrazu sme šli do Singapuru, kde sme vyhrali preteky. Po pretekoch sa náš prezident di Montezemolo postavil pred médiá a začal hovoriť, aké je neuveriteľné vidieť Fernanda, ako intenzívne pracuje s tímom, každý týždeň je v továrni na simulátore, na stretnutiach, pritom tam ani nechodil,” pokrútil hlavou Felipe Massa.

Nebol to teda len o výsledkoch, podotýka na záver. “Toto je vec, ktorá vás psychicky úplne položí. Nebolo to len o tom, čo sa dialo na trati. On je úžasný jazdec a má neuveriteľný talent, ale išlo aj o všetky tie detaily okolo, ktoré potrebujete, aby ste boli v pohode.”

Súvisiace články