logo F1online.sk

Andretti nie, General Motors áno? Do F1 vstúpime jedine s Andrettim, zastrája sa GM

Andretti, ilustračné
© X/Andretti Formula E
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Zatiaľ čo Andrettimu svoju náruč Formula 1 otvoriť nechce, príchodu General Motors ako dodávateľovi pohonných jednotiek by sa nebránila – práve naopak. Americká spoločnosť však avizuje, že pokiaľ do F1 vstúpi, tak jedine bok po boku tímu, ktorý nesie názov po majstrovi sveta z roku 1978.

Andretti bol jediným z mnohých záujemcov, ktorý prešiel výberovým procesom FIA a pre vstup do Formuly 1 obdržal „zelenú“. Čo z toho, keď „efjednotka“ svoje brány v poradí jedenástemu tímu otvoriť nechce? Na strane druhej, General Motors v zastúpení takého Cadillacu ako dodávateľa motorov by privítala raz-dva. Je tu však jeden háčik – GM bez Andrettiho do súťaže vstúpiť nemieni.

Táto správa nepoteší najmä Williams, ktorý sa predčasom usiloval General Motors zapáčiť sa. „Williams je veľmi jasne proti vstupu jedenásteho tímu do súťaže,“ vyslovil sa pred vyše mesiacom šéf tímu z Grove James Vowles, ktorý zastáva nemilosrdný postoj voči Andrettimu, no spolupracovať s GM by mu neprekážalo.

„General Motors vítam s otvorenou náručou a rovnako tak aj Williams. Dúfam, že s nimi nadviažeme vzťah, pokiaľ by veci nefungovali (zrejme mal na mysli aktuálne partnerstvo s Mercedesom, pozn. red.). Sú neuveriteľnou entitou, ktorá podľa mňa urobí šport lepším.“

Vedenie General Motors však Brita veľmi rýchlo schladilo, keď uviedlo, že do F1 hodlá vstúpiť s Andrettim a nikým iným. „GM je v spojitosti s F1 odhodlané spolupracovať (jedine) s Andrettim,“ uviedol prezident spoločnosti Mark Reuss pre Associated Press.

„Partnerstvo medzi Andrettim a Cadillacom spája dve jedinečné zoskupenia, ktoré boli stvorené pre pretekanie. Obe zoskupenia sú dlhodobo úspešné v motoristických súťažiach po celom svete,“ poznamenal Reuss, ktorý sa líškaním Williamsu a FOM opantať nenechal.

Súvisiace články