logo F1online.sk

Massov prípad spustí v prípade úspechu záplavu odvolaní, myslí si Glock

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Felipe Massa sa v súčasnosti usiluje právnou cestou zvrátiť výsledky šampionátu 2008, v ktorom skončil o bod za druhým Lewisom Hamiltonom. Či bude vo svojich snahách úspešný alebo nie, je nateraz nejasné, no Timo Glock si myslí, že pokiaľ sa súd prikloní na stranu Brazílčana, vytvorí sa tým akýsi nebezpečný precedens a Formulu 1 zaplavia odvolania množstva pilotov, ktorým sa v minulosti stala taká či onaká neprávosť.

Massa sa v snahe zvrátiť výsledky majstrovstiev spred pätnástich rokov obrátil na súd v momente, keď Bernie Ecclestone v jednom z rozhovorov priznal, že on ako vtedajší šéf F1 a rovnako tak niekdajší prezident FIA Max Mosley, vedeli o kauze „Crashgate“, ktorá do výraznej miery ovplyvnila priebeh šampionátu 2008 už v momente, keď k nej došlo, no napriek tomu zamietli celú vec pod koberec.

Čo je podstatou kauzy Crashgate?

Ku kauze Crashgate došlo na Veľkej cene Singapuru 2008, ktorú viedol Massa až do momentu, keď Nelson Piquet Jr. úmyselne havaroval, čím privolal na trať výjazd bezpečnostného vozidla a pomohol tak tímovému kolegovi Fernandovi Alonsovi vyhrať preteky, keďže Španiel už medzičasom absolvoval zastávku v boxoch.

Massa v pretekoch nielenže nevyhral, ale nakoniec ich ani nedokončil, keď doplatil na chaos v boxoch a od svojich mechanikov odcválal so stále pripevnenou tankovacou hadicou. Rodák zo Sao Paula tak prišiel o množstvo cenných bodov, ktoré ho v konečnom zúčtovaní stáli titul.

Keby sa však aférou poznačená Veľká cena Singapuru 2008 dodatočne anulovala, Massa by vytúžený titul predsa len získal – a presne o to mu v súčasnosti ide. Podľa Tima Glocka by takýto výsledok športu neprospel, pretože by Brazílčan vytvoril akýsi precedens a primäl ostatných jazdcov, ktorým sa v určitom momente histórie stala nejaká neprávosť, aby sa ním inšpirovali a nasledovali ho.

„Riskovali by sme tým, že by došlo k záplave odvolaní zo strany všetkých pilotov, ktorí si myslia, že sa s nimi v minulosti nezachádzalo fér,“ uviedol pre LuckyBlock.com bývalý pretekár Jordanu, Toyoty či Marussie. „Uvidíme, ako celá vec medzi Felipem a súdmi dopadne.“

„Ak to vyjde, nemyslím si, že to bude pre šport zrovna to najlepšie. Neviem, či by to bolo správne. Zároveň sa to udialo pred pätnástimi rokmi, ľudia by sa mohli pýtať, prečo je to na pretrase až teraz. Felipeho si však veľmi vážim, vie, čo robí. Uvidíme, ako to celé dopadne,“ zopakoval Glock.

Pokiaľ by vyšiel zo sporu víťazne Massa, je možné, že by sa dodatočne pokúsil získať titul z roku 2021 aj Mercedes s Lewisom Hamiltonom. Toto Wolff sa totiž pred časom vyjadril, že „Mercedes so záujmom sleduje Massov prípad“.

Súvisiace články