logo F1online.sk

Checo minul vrchol zákruty o meter a to rozhodlo, hovorí Alonso

Fernando Alonso
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 11. 2023

Fernando Alonso sa nám postaral, že Veľká cena Sao Paula 2023 sa nezapíše do dejín ako nudná procesia. Španielsky pretekár zviedol poriadne dlhý súboj so Sergiom Pérezom o tretie miesto. Mexičan sa nakrátko dostal dopredu, ale nedokázal si svoju pozíciu udržať. Starý lišiak Fernando totiž dokázal, že aj v súčasnej komplikovanej a technicky vyspelej Formule 1 sa dokáže pilot postarať o veľký rozdiel.

Pérezovi už muselo zo zadného krídla Aston Martinu preskakovať. Alonso však jazdil majstrovsky. Na výjazde z tretej a dvanástej zákruty bol zakaždým dokonalý a veľmi precízny. Mexičan sa však nenechal odradiť a v predposlednom kole prišla jeho chvíľa. Útok do prvej zákruty sa mu vydaril, ale Alonso sa dokázal udržať blízko. Mal pred sebou ešte jedno kolo a ešte jednu šancu, ktorú dokázal využiť, vrátiť sa na tretie miesto a zožať všetku slávu.

„Bol to pekný a čistý súboj, veľmi agresívny, ale čistý. Checo má podľa mňa veľmi dobrú históriu. Aj keď zakaždým bojuje tvrdo, dokáže dokončovať preteky a udržať svoje aj súperovo auto na trati,“ povedal po skončení pretekov pre televíziu Sky Fernando Alonso. „Vedel som, že sa blíži a že je hrozbou. Napokon to bolo možno náročnejšie, než som si myslel. Päť kôl pred koncom som si hovoril, že mám všetko pod kontrolou, tak som na to zatlačil, ale Checo bol stále v mojich spätných zrkadlách. Zrejme si aj on šetril pneumatiky.“

Ako vyzerali posledné dve kolá z pohľadu dvojnásobného majstra sveta? „Myslel som si, že v šiestej zákrute predposledného kola som stratil akúkoľvek nádej. Vydal som sa na vonkajšiu stranu a zvolil odlišnú stopu, ale na pneumatiky sa nalepilo množstvo hrčiek a nečistôt. Gumy vibrovali a hovoril som si, že je po všetkom,“ spomína Alonso.

„Mal som však ešte jednu šancu buďto v prvej alebo v štvrtej zákrute s pomocou DRS. Chcel som brzdiť veľmi agresívne a veľmi neskoro. Checo to možno vycítil a brzdil taktiež veľmi neskoro do prvej zákruty, v ktorej apex minul asi o meter, čo mi umožnilo zaútočiť do štvrtej zákruty. Úprimne povedané, nečakal som to. Keď ma predbehol, myslel som si, že je po všetkom,“ priznal spokojný pilot Aston Martinu.

Tím sa zbavil najnovších vylepšení a do Brazílie priviezol staršiu špecifikáciu monopostu. AMR23 nakoniec ožil, čo podčiarkol aj výsledok Lanca Strolla. Aj Alonso priznáva, že Brazília priniesla tímu veľmi dôležitý okamih. „Veľa to pre nás znamená. Iste, pódium je skvelé, ale aj bez toho vieme, že sme boli opäť konkurencieschopní. Porozumeli sme pár veciam, ktorým sme čelili posledné dva víkendy. Bolo to pekné cvičenie, pri ktorom si celý tím mohol zažiť a vidieť to odhodlanie. Všetci ťahali za jeden koniec povrazu. Bolo to krásne sledovať a dodáva mi to sebadôveru aj do budúcej sezóny,“ odkázal Alonso.

Skvelú formu Aston Martinu potvrdil aj Stroll

Najlepšie na tom všetkom pre tento tím je, že zlepšenie potvrdili obaja piloti. Lance Stroll stratil v cieli na tímového kolegu len asi šesť sekúnd. Spokojné tak môžu byť obe polovice garáže, nielen s bodovým ziskom, ale hlavne s celkovým tempom monopostu AMR23. „Bol to veľmi dobrý deň. Auto bolo skvelé, rýchlejšie než Ferrari a rýchlejšie než Mercedes. Škoda tých štartov. V oboch prípadoch som sa nedokázal poriadne odlepiť z čiary, kolesá sa pretáčali a oba Mercedesy s Red Bullom ma zožrali zaživa,“ povedal Kanaďan po skončení pretekov pre televíziu Sky.

„Po tom však všetko išlo veľmi dobre. Dokázal som predbehnúť Russella, Hamiltona a vzdialiť sa Sainzovi, takže celkovo to bol veľmi pozitívny deň,“ povedal Stroll, ktorý bol viditeľne oveľa lepšie naladený než v predchádzajúcich týždňoch.

„Určite si myslím, že sme sa toho v posledných pár týždňoch veľa naučili, takže som veľmi spokojný s výsledkom. Mali sme oveľa lepšie tempo než v posledných mesiacoch, takže je to super,“ dodal spokojne kanadský pretekár.

Súvisiace články