logo F1online.skF1online.sk

Haas sa pokúsi zmeniť výsledky VC USA! FIA požiadal o preskúmanie traťových limitov

Sergio Pérez, Red Bull zozadu
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Výsledky Veľkej ceny USA ešte nemusia byť konečné! Haas podáva žiadosť o preskúmanie rozhodnutí z pretekov v Austine a pokúsi sa ešte zmeniť konečné poradie. Má totiž zato, že našiel dôkazy, ktoré komisári nemali k dispozícii v čase udeľovania trestov za prekročenie bielych čiar.

Áno, protest Haasu by sa mal týkať šiestej zákruty, v ktorej sa diali veci! Napríklad Sergio Pérez v nej opúšťal trať so železnou pravidelnosťou. Vo viacerých kolách bolo z palubných záberov zjavné, že Mexičan nedodržal pravidlá a opustil hranice trate.

Trest však neprišiel. FIA napokon prezradila, že v danej zákrute nemala správne nasmerovanú kameru, a tak nevidela správne limity trate. Prejazdy áut boli skryté za horizontom a zábery nemali dostatočnú kvalitu. Z palubných obrázkov by sa však malo dať vyčítať minimálne niekoľko kôl, kedy Mexičan jednoznačne porušil pravidlá.

Haas si však uvedomuje, že toto by nemuselo uspieť. Preto sa rozhodol zozbierať zábery z áut za monopostom previnilca, ktoré majú jednoznačne dokladovať porušenie pravidiel. Usilovné včeličky v Haase takto odhalili celý rad porušení, ktoré môžu zmeniť výsledky VC USA.

Aby Haas uspel so žiadosťou, na ktorej podanie existuje 14-dňový limit, komisárom musí predložiť “nové a relevantné dôkazy, ktoré v čase rozhodovania komisári nemali k dispozícii”. Splniť tento krok by nemalo byť veľmi ťažké, keďže komisári skutočne neskúmali zábery z áut vzadu. FIA zatiaľ nevytýčila termín, kedy o veci bude rozhodovať.

Ako sa môžu zmeniť výsledky VC USA?

Podľa výpočtov Haasu mal teda Alex Albon dostať ďalšiu 15-sekundovú penalizáciu. Komisári už Loganovi Sargeantovi napočítali tri prekročenia limitov a Haas našiel ďalšie tri, takže by si mal k svojmu času pripočítať ďalších pätnásť sekúnd.

Výrazné posuny sa týkajú aj Sergia Péreza, ktorému napočítali až 22 porušení traťových limitov, a Lancea Strolla, ktorý sa vraj ocitol mimo trate minimálne 19-krát.

Ak FIA uzná žiadosť o preskúmanie rozhodnutia a rozhodne tak, ako Haas predpovedá, tak výsledky VC USA budú vyzerať nasledovne (prvá trojka — Verstappen, Norris, Sainz — sa nemení):

  1. George Russell +24,999 (-1 pozícia)
  2. Pierre Gasly +47,996 (-1 pozícia)
  3. Júki Cunoda +74,389 (-2 pozície)
  4. Nico Hülkenberg +89,904 (-4 pozície)
  5. Valtteri Bottas +98,601 (-4 pozície)
  6. Logan Sargeant +102,998 (-1 pozícia)
  7. Sergio Pérez +108,450 (+6 pozícií)

Súvisiace články

Diskusia