logo F1online.sk

Podľa Sulajema Andretti nepotrebuje súhlas tímov ani F1. Má to však háčik

Christian Horner a Mohamed bin Sulajem
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 10. 2023

Mocenská bitka medzi FIA a vedením Formuly 1 neutícha. Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Mohamed bin Sulajem pokračuje vo svojich plamenných rečiach o tom, ako F1 musí v padoku prijať spoločný projekt Michaela Andrettiho a General Motors. Zároveň však na F1 tlačí aj inak; pripomína, že Andretti môže vo Formule 1 pretekať aj bez jej zvolenia.

Andretti ako jediný vyhovel prísnym kritériám, ktoré stanovila FIA vo výberovom konaní. Teraz je na rade FOM na čele so Stefanom Domenicalim, aby spečatil dohodu s Američanmi, alebo ich poslal, ako sa hovorí, kade ľahšie. Do druhej možnosti ho huckajú aj tímy Formuly 1.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem však odkázal, že tímy môžu protestovať, koľko chcú. “Položme si jednu otázku. Prečo vlastne Andretti a GM potrebujú podporu zo strany tímov? Ja tomu nerozumiem. Majú tímy v tejto veci nejaké slovo?” spytuje sa otvorene v rozhovore, z ktorého cituje Speedcafe.

Takže tímy sú podľa Emirátčana irelevantné. “V tejto veci áno. V tomto športe sú jedným prvkom. Všetci majú právo vyjadriť svoj názor na nejakú tému, ale ako môžete odmietnuť GM? Ja tomu nerozumiem. A prečo?”

“FIA má však svoje práva po športovej stránke. FOM má práva po stránke peňazí, ale vydá FOM zamietavé stanovisko? Bavíme sa o najväčšom výrobcovi v USA, ktorý by pracoval s jednou z najväčších spoločností, s Liberty Media. Ak toto nevidia… Ak sa tu bavíme o biznise, tak toto je pre biznis dobré,” naliehal bývalý pretekár rely.

Treba však uznať, že FOM si nebude chcieť proti sebe poštvať celé štartové pole len preto, aby mal na štarte jedenásty tím, po ktorom ani veľmi netúži. Sulajem si to musí uvedomovať, a azda aj preto padlo nasledujúce vyhlásenie.

FIA vraj môže Andrettiho zaradiť do šampionátu aj svojvoľne. Má to však háčik, ktorý by Andrettiho odradil s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou.

“Podľa toho, čo som zachytil po právnej stránke, oni majú právo povedať nie z finančného hľadiska. Držiteľom licencie je však FIA,” odkázal Sulajem. “Takže (Andretti) by jazdil, len by nedostával žiadne peniaze, čo sa podľa mňa nestane.”

Andretti by skrátka nedostal možnosť podpísať Concordskú dohodu, ktorá rámcuje i prerozdeľovanie peňazí za výsledky v šampionáte aj za štarty vo veľkých cenách. V každom prípade je prekvapujúce, že FIA má takú moc a F1 nemá právo veta na to, kto bude v jej šampionáte pretekať, a kto zas nie.

“Ja som optimista, že nepovedia nie, ale môže sa stať čokoľvek. Dúfam len, že to neodmietnu, pretože toto je dobré pre biznis, veľmi dobré pre zachovanie motoršportu,” podotkol na záver.

Súvisiace články