logo F1online.sk

Môže mať sezóna 2008 dvoch šampiónov? Massa by túto možnosť zvážil

Lewis Hamilton a Felipe Massa
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

Zdá sa vám, že spor Felipeho Massu s Formulou 1 a FIA sa naťahuje? Tak sa pripravte, pretože sa môže vliecť aj roky. Brazílsky pretekár a jeho tábor neustále predlžujú lehotu na vyjadrenie k predžalobnej výzve, ktorú adresovali FIA a FOM. Momentálne sa teda vedie vyčkávacia zákopová vojna, v ktorej zohrávajú dôležitú úlohu médiá.

Formula 1 a FIA naďalej vyhodnocujú svoje možnosti v spore s Felipem Massom a jeho medzinárodným tímom právnikov. Tí sú pripravení dotiahnuť celú vec až pred súd. Naproti tomu, FIA a F1 budú chcieť vec uzavrieť čo najdiskrétnejšie, pretože hodnota ich mena a značiek je najdôležitejšia. Nepomáhajú jej ani Massove výroky v médiách, ale všetko je to súčasť veľkej právno-politickej hry.

Či sa jej to páči alebo nie, po uši je v tom aj FIA, ktorej zas nepomáhajú vyjadrenia jej prezidenta. Ten celkom zjavne miluje pozornosť a miluje moc. Jeho komentáre však môžu pre federáciu všetko len zhoršiť, ako ukázal aj jeho rozhovor s tlačovou agentúrou Reuters, na ktorý odkazuje magazín Autosport.

„Povedal som mu, že je to na ňom. Môže robiť, čo je podľa neho správne, ale FIA sa bude chrániť,“ prehlásil Mohamed bin Sulajem. „Máme svoje pravidlá a máme svoje štatúty, ktoré hovoria, že po určitom čase sa už nedá nič robiť. Ľudia to však môžu spochybňovať. Nie je to žiadne písmo sväté.“

Massa v tomto období s médiami na danú tému rád hovorí a magazínu Autosport povedal, že tento údajný rozhovor si prezident FIA skrátka vymyslel. „Trochu ma to prekvapilo, pretože som s ním nehovoril. Spolu sme sa o prípade nikdy nerozprávali,“ odkázal Brazílčan, ktorému to asi budeme veriť, pretože z právneho hľadiska pre neho nedáva zmysel, dokonca to môže byť nebezpečné, aby hovoril so žalovanou stranou po súkromnej linke. Nikto z nás by si asi nenajal drahý tím právnikov, aby potom komunikoval s protistranou na vlastnú päsť a nie prostredníctvom zástupcov.

„Nekomunikoval som s ním. Poslal som mu správu s vysvetlením a odkazom, že som prístupný rozhovorom, ale nikdy mi na to neodpovedal. Ten rozhovor, o ktorom hovorí, sa nikdy neuskutočnil. Dúfam a verím, že FIA musí brániť šport. Nie je to o bránení samotnej FIA, ale bránení záujmov športu vo všeobecnosti. To je podľa mňa najdôležitejšie,“ odkázal Massa.

Na margo Sulajemových vyhlásení, že štatúty FIA nie sú „písmom svätým“, Brazílčan povedal: „Právnici to vedia a to je všetko, čo k tomu môžem povedať.“

Felipe tak pokračuje vo svojej honbe „za spravodlivosťou“ a štylizuje sa do roly človeka, ktorý vlastne chráni záujmy Formuly 1 a bojuje za jej očistu. Samozrejme, Stefano Domenicali či Liberty Media na to majú určite odlišný názor, ale Massa miestami až vyzýva Domenicaliho a Sulajema, aby na seba nevzali špinu Bernieho Ecclestona a Maxa Mosleyho.

„Vieme, že sú to rovnaké entity, ale ľudia sa za ten čas už vymenili. Dúfam, že súčasné vedenie ukáže, že veci sa zmenili; dúfam, že súčasní ľudia vo FIA a v FOM pochopia, prečo je takáto situácia neakceptovateľná a prečo sa nemôžu prípadu otočiť chrbtom. Naozaj dúfam, že to vyjasnia,“ vyjadril Massa svoju nádej.

Čo keby sa Hamilton a Massa o titul podelili?

Jediný, kto si od prípadu v súčasnosti drží odstup, je Lewis Hamilton. Jeho sa to skutočne netýka a prípadné otázky odráža odpoveďou, že má dosť práce aj bez nejakých súdnych sporov. Mohol by sa z neho stať opäť šesťnásobný majster sveta? To asi ťažko, ale čo keby sa o titul podelili? Nuž, každý z nás chodil do škôlky či do školy, kde sme dostávali cenu za účasť a vyhrali sme vlastne všetci. Mnohí takýto prístup absolútne nenávideli ešte ako deti, takže urobiť niečo také v najvyššej motoristickej triede znie trochu hlúpo.

„Myslím si, že najdôležitejšie pre nás je vykonať spravodlivosť a vykonať ju správnym spôsobom. Správne je podľa mňa zrušiť výsledky Veľkej ceny Singapuru. Chápem, že ubehlo už pätnásť rokov, ale spravodlivosť musí byť vykonaná správnym spôsobom a za to budeme bojovať,“ vyhlásil Massa.

„Ak sa spravodlivosti učiní zadosť a my si budeme myslieť, že je to naozaj správne podeliť sa o titul, čo sa už stalo aj v iných športoch, tak sa na to treba pozrieť. My však ideme za spravodlivosťou a za trofejou, to je to hlavné,“ dodal Massa.

Ten v rozhovore zároveň priznal, že podobne ako nehovoril so Sulajemom, nehovoril ani s Hamiltonom. „Nikdy som sa s ním o tom nerozprával. Vidím, že ľudia sa veľmi boja komentovať tento prípad, ale ak mám byť úprimný, dostáva sa mi veľkej podpory od mnohých, ktorí o tom nemôžu prehovoriť, ale tiež od bežných ľudí na ulici v Brazílii aj v iných krajinách,“ odkázal (ešte stále) vicemajster sveta z roku 2008.

Na rozdiel od Hamiltona nezostal ticho šéf Mercedesu Toto Wolff, ktorý vraj prípad pozorne sleduje spolu so svojím tímom. Presne to je dôvod, prečo by mala byť FIA opatrná. História Formuly 1 je totiž nespravodlivosťou, kontroverziami a mnohými ďalšími neprávosťami priam posiata. Hrozí nebezpečný precedens a pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Wolffa to, samozrejme, najviac zaujíma s ohľadom na Abú Zabí 2021, ale v tejto veci mu Massa celkom očividne nepodrží stranu.

„Manipulácia v športe je jedna vec, obyčajná chyba je druhá. Je to podobné, ako keď rozhodca vo futbale urobí niečo hlúpe. Môj prípad z roku 2008 je niečo celkom odlišné ako Abú Zabí 2021,“ odkázal jednoznačne Brazílčan.

Súvisiace články