logo F1online.sk

Zo Strollovho siedmeho miesta sú v Aston Martine celí bez seba

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Veľká cena USA mala v podaní Lanca Strolla prívlastok úspešná. Kanaďan totiž ukončil bodové suchoty, ktoré trvali – podržte sa – od júlových pretekov v Belgicku. Dvadsaťštyriročný jazdec preto poriadne pookrial, a rovnako tak aj šéf Aston Martinu Mike Krack, ktorý mal z umiestnenia v najlepšej desiatke azda väčšiu radosť ako pretekár samotný.

Strollov šesťbodový zápis za siedme miesto je o to cennejší, že do pretekov vyštartoval z boxovej uličky. Kanaďan sa po väčšinu pretekov pohyboval v druhej desiatke, no v závere sa preštrikoval dopredu a šachovnicovú vlajku preťal ako deviaty v poradí. Následne si po diskvalifikácii Hamiltona s Leclercom ešte polepšil a zaznamenal jedno z najlepších umiestnení v prebiehajúcom ročníku.

„Z Lanca mam ohromnú radosť,“ uviedol pre médiá bezprostredne po pretekoch Mike Krack. „Som za neho skutočne veľmi šťastný, a rovnako tak aj tím. Všetci sme mu priali, aby zaznamenal dobrý výsledok. Je skvelé, že sme po štarte z boxovej uličke skončili za (šiestym) Gaslym, ktorého by sme, mať ešte jedno kolo k dispozícii, dokázali predbehnúť.“

„Myslím si, že odjazdil naozaj dobré preteky. Darilo sa mu po všetkých smeroch, obzvlášť dobre spravoval pneumatiky. Mám z neho naozaj radosť.“ K relatívne dobrému výsledku mal do posledných chvíľ našliapnuté aj Fernando Alonso. Španiel však po tom, čo doplatil na poškodenie podlahy, preteky nedokončil – vôbec po prvýkrát v aktuálnej sezóne.

Nechýbalo ale veľa a Aston Martin sa mohol tešiť z dvojitého bodového zápisu, a to len vďaka odvahe pomeniť piatkové nastavenia a vyštartovať do pretekov z boxov. Nie nadarmo sa hovorí: „Risk je zisk.“

„K ťažkým rozhodnutiam musíte pristupovať opatrne,“ poznamenal Krack. „Po štarte z boxovej uličky je skončiť na bodoch veľmi ťažké, najmä, pokiaľ disponujete takým tempom, aké sme mali my v (sobotňajšom) šprinte. Teraz však vieme, že rozhodnutie, ktoré sme učinili, bolo správne,“ doplnil 51-ročný Luxemburčan.