logo F1online.sk

Trápiacemu sa Strollovi pomáha aj Alonso: Mal obrovskú smolu, bráni kolegu Španiel

Fernando Alonso a Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2023

Robte si čo chcete, ale hlavne sa na trápenie Lanca Strolla nepýtajte Lanca Strolla. Z jeho rozhovorov s médiami sa takmer nič nedozviete. Keď sa napríklad novinári v Austine pýtali, či si vyjasnil situáciu so svojím trénerom a či stále miluje pretekanie, odpovedal: „Áno a áno.“ Vzhľadom na situáciu v Aston Martine, ktorý vlastní jeho otec, však môžeme byť radi aj za priznanie, že Stroll má v kokpite monopostu AMR23 problémy.

Mizéria kanadského pretekára môže vyjsť Aston Martin veľmi draho. Aj keď by bol súboj s Ferrari a McLarenom v Pohári konštruktérov náročný za každých okolností, Stroll svojimi nevýraznými výkonmi zrejme definitívne pochoval šance svojho tímu na lepšie umiestnenie. Z celkových 230 bodov stajne zo Silverstone získal iba niečo málo cez 20 percent.

V Aston Martine sa teraz poriadne obracajú, aby vrátili Strolla na správnu cestu. Kanadskému pretekárovi sa snaží pomôcť aj najskúsenejší pilot v histórii Formuly 1 Fernando Alonso, ktorý sa, podobne ako všetci v Aston Martine vrátane majiteľa stajne, zastal svojho kolegu.

„Pomáhame mu,“ povedal španielsky pretekár novinárom v Austine vo štvrtok. „Aj ja sa mu snažím čo najviac pomôcť. Čo robím? Keď objavím niečo, vďaka čomu sa za volantom cítim komfortnejšie, hlásim to na brífingoch, na ktorých sme obaja prítomní v jednej miestnosti.“

„Keď hlási v aute akékoľvek problémy, snažím si spomenúť, čo mne v podobných situáciách pomohlo v minulosti, najmä po stránke nastavenia. Ako hovorím, úzko spolupracujeme v úsilí nájsť tú najlepšiu cestu pre tento tím a bodovať s oboma autami,“ povedal Alonso.

Podobne ako Strollov otec či šéf tímu Mike Krack, aj Fernando sa Lanca zastal. Vraj jeho výkony a výsledky skresľuje prostá smola. Aj podľa Alonsa ukázal kanadský pretekár v poslednom období záblesky skvelej rýchlosti, ktoré sa však nedočkali zaslúženého uznania pre rôzne nešťastné okolnosti.

„Podľa mňa mal niekoľkokrát obrovskú smolu,“ prehlásil Alonso. „Keď ide všetko ako obvykle, myslím si, že jeho rýchlosť a tempo až tak veľmi nezaostávajú, napríklad v katarských či japonských pretekoch sa naše časy pohybovali v rozmedzí jednej desatiny.“

„Keď sa v Suzuke pokúšal o úžasnú stíhaciu jazdu a postúpil zo sedemnásteho na deviate miesto, nakoniec ho z pretekov vyradila porucha zadného krídla. Takéto udalosti majú negatívny vplyv na vašu sebadôveru,“ hovorí Fernando.

Je to ako vo futbale, keď vyhráte dva alebo tri zápasy, všetko je krásne, ale keď ich prehráte, zvyšuje sa stres a ďalší zápas vám už musí vyjsť. Potrebujeme teda čistý víkend. Kvalifikácia je v tomto smere východiskovým bodom,“ odkázal španielsky matador.

Súvisiace články