logo F1online.sk

Odovzdá Honda svoje vedomosti a umožní Red Bullu ďalej vyvíjať jej motory?

Masaši Jamamoto
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király6. 10. 2020

Honda v priebehu minulého týždňa oznámila, že po budúcom roku zo športu odíde. O ďalší vývoj súčasných hybridných motorov už nemá záujem a chce sa venovať iným technológiám, ktoré budú z hľadiska budúcnosti relevantnejšie.

Prináša to však aj problém: tímy Red Bull Racing a AlphaTauri odrazu prídu o dodávateľa motorov a už v tejto chvíli sa musia obzerať po niekom inom. Niektoré informácie však naznačujú, že možno by tieto stajne predsa len mohli ostať pri motore Honda, avšak vyvíjať si ho budú musieť vo vlastnej réžii, prípadne s podporou niektorého iného motorára.

Stránka The Race potvrdzuje, že Red Bull by mohol prevziať duševné vlastníctvo Hondy a pokračovať vo vývoji pohonnej jednotky. Na prípravu na tento možný krok má ešte rok.

„Ak nás akýmkoľvek spôsobom potrebujú, tak my v Honde s nimi budeme radi komunikovať,“ povedal výkonný riaditeľ Hondy pre F1 Masaši Jamamoto pre The Race. „A to nielen o pohonnej jednotke, ale aj o iných veciach. Ak budeme vedieť nejakým spôsobom podporiť programy AlphaTauri a Red Bullu aj po roku 2021, radi tak spravíme.“

Treba povedať, že stajne zatiaľ s takouto požiadavkou neprišli, no Jamamoto by ju neodmietol: „Ak by tím predložil takúto požiadavku, som pripravený hovoriť s Japonskom. Osobne chcem potreby týchto tímov podporiť tak, ako je to len možné.“

Nie je to však také jednoduché, ako by sa mohlo zdať, pretože príprava na ďalší vývoj pohonnej jednotky vo vlastnej réžii by bola mimoriadne drahá. Ak by tak chcel Red Bull robiť vo svojej továrni v Milton Keynes, chcelo by to obrovské milióny eur. Z tohto pohľadu vyzerá reálnejšie dohoda s Renaultom, ktorá by bola určite lacnejšia.

Jamamoto v ďalšej fáze rozhovoru priznal, že z odchodu Hondy zo športu je sám sklamaný, ale automobilka ako taká musí na svojom trhu čeliť celkom novým výzvam a musela konať. „V budúcom roku neobmedzíme počet ľudí na našom projekte. Odvedieme najväčšie možné úsilie na tom, aby sme toho vyhrali čo najviac.“

„V tomto roku nás čaká ešte sedem veľkých cien, počas ktorých chceme otestovať aj viacero vecí pre budúci rok. V ňom sa pokúsime zabojovať o titul a náš príbeh zakončiť pozitívne. Neznížime počet ľudí venujúcich sa projektu a budeme ešte intenzívnejšie vyvíjať. Do toho, aby sme vyhrávali čo najviac, vložíme najväčšie možné množstvo úsilia. Zaberať budeme až do samého konca,“ dodal Masaši Jamamoto.

Súvisiace články