logo F1online.sk

Nováčikovia potrebujú čas? Nezmysel, pozrite sa na Piastriho, hovorí Berger

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 10. 2023

Je súčasná Formula 1 pre nováčikov príliš náročná a zložitá? Aj taký ostrieľaný harcovník ako Franz Tost pred časom povedal, že mladý pretekár potrebuje minimálne tri roky, aby mohol predviesť svoj plný potenciál. Či už to myslel vážne alebo sa len snažil obhajovať svojho zverenca Júkiho Cunodu, jeho krajan Gerhard Berger s touto premisou nesúhlasí.

Chyby sú pre nováčikov a začínajúcich pretekárov pomerne bežné. Stačí sa pozrieť na takého Logana Sargeanta, ktorý vo Williamse rozhodne neprežíva nováčikovskú sezónu ako z veľkej knihy. Nedarilo sa ani Nyckovi de Vriesovi, ktorý pritom nie je vôbec neskúseným pretekárom.

Existujú však aj výnimky. Tie sú podľa bývalého pilota Gerharda Bergera pomyselným meradlom, ktoré oddeľuje zrno od pliev. „Neustále sa hovorí, že potrebujete jazdiť vo Formule 1 nejakú jednu, dve alebo tri sezóny, aby ste si na všetko zvykli,“ povedal médiám Rakúšan.

„Prepáčte, ale to je nezmysel. Skrátka nasadnite a jazdite. Max Verstappen bol rýchly od prvého dňa, Lando Norris bol rýchly od prvého dňa a teraz je rýchly od prvého dňa aj Piastri. Toto sú výnimočné talenty,“ prehlásil Berger.

Ten nezabudol pochváliť ani dominátora tohtoročnej sezóny Maxa Verstappena. Aj keď dnes sa na jeho adresu vyjadruje v superlatívoch, ani on sa v minulosti neubránil pochybnostiam pri niektorých Holanďanových počinoch. Dnes však má úplne jasno.

„Je fascinujúce a senzačné sledovať, ako tento chlap finišuje toľko pretekov na čele – a bez čo i len drobnej chyby. Okrem toho je to neuveriteľne sympatický chlapík. Videl som len veľmi málo takých pilotov ako on – vždy odpovie, vždy je trpezlivý a milý. Max je skrz na skrz dobrý chlap,“ vyhlásil Berger, ktorý v jednom z ďalších rozhovorov zašiel ešte ďalej a posunul Verstappena na rovnakú úroveň s Ayrtonom Sennom.

Rakúšan sa nakrátko povenoval aj situácii z prvej zákruty katarských pretekov, keď došlo ku kolízii pilotov Mercedesu. Nakrátko sa nejeden spytoval, čia to bola vlastne vina, ale odpoveď rýchlo priniesol jeden z účastníkov incidentu.

„Prekvapilo ma, že niektoré televízne stanice boli zmätené. Bolo úplne jasné, kto za to môže. Páčilo sa mi však, ako sa Hamilton okamžite ospravedlnil. Je pôsobivé sledovať, keď sa niekto dokáže postaviť a po takomto incidente prevziať zodpovednosť na svoje plecia,“ povedal Berger.