logo F1online.sk

Alonso: Fanúšikovia nerozumejú 99% z toho, čo zaznie vo vysielačkovej komunikácii

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 10. 2023

Fernando Alonso poriadne skritizoval Formulu 1 za zverejňovanie vysielačkovej komunikácie bez adekvátneho kontextu. Španiel sa domnieva, že „bežnému pospolitému ľudu“ uniká bez širších súvislostí pointa a 99% fanúšikov za televíznymi obrazovkami tomu, čo uvidí v živom prenose, vlastne ani správne neporozumie.

Dvojnásobný majster sveta je známy pre svoje ostré vyjadrovanie sa v tímovom rádiu. Azda najlegendárnejšou hláškou 42-ročného matadora bolo prirovnanie motoru Hondy z roku 2015 k pohonným jednotkám nižšej série GP2 [dnešnej Formuly 2], no pripomenul sa aj v nedávnej Suzuke, keď sa na svoj tím osopil po tom, čo sa po zastávke v boxoch ocitol zaseknutý v premávke.

„Tým, že ste ma povolali tak skoro do boxov, priateľu, ste ma podhodili levom. Neuveriteľné!“ adresoval do vysielačky svojmu tímovému inžinierovi. Po niekoľkých týždňoch od inkriminovaného momentu však Alonso tvrdí, že vlastne k ničomu neobvyklému v Japonsku nedošlo, a to, ako sa bavil s boxovým múrikom, považuje za normálnu komunikáciu medzi jazdcom a tímom pod vplyvom emócií.

„Nemal som vôbec žiaden problém,“ ubezpečil širokú formulovú verejnosť. „V Japonsku bolo jednoducho ťažké získať aj ten jeden bod. Reakcia ľudí na túto komunikáciu ma mierne prekvapila, pretože neviem čo je negatívne na tom diskutovať s tímom.“

„Zjavne nemáte žiadne informácie o tom, ako prebieha víkend a stretnutia, ktoré máme v nedeľu ráno pred pretekmi. Na štartovom rošte pred pretekmi v Suzuke sme si totižto zdôrazňovali, aby sme nezastavili príliš skoro, pretože potom sa s našou nedostatočnou rýchlosťou na rovinkách ocitneme a uviazneme v premávke. Keď sa v televízii objaví prepis vysielačkovej komunikácie, 99% ľudí neporozumie podstate toho, čo zaznelo.“

Úplne opačný postoj ako Alonso zastáva v súvislosti so zverejňovaním toho, čo zaznie v tímovom rádiu, Nico Hülkenberg. Nemec na rozdiel od svojho Španielskeho náprotivka pristupuje k celej veci o čosi uvoľnenejšie a zdôrazňuje, že sa pretekári v zábavnom priemysle, ktorým F1 bezpochyby je, musia s obdobnými záležitosťami jednoducho vysporiadať.

„Všetci sme si vedomí toho, že ak poviete niečo zaujímavé alebo hodné toho, aby to uzrelo svetlo sveta, bude to onedlho vonku,“ nechal sa počuť 36-ročný pretekár, ktorý stále čaká na svoje premiérové pódium vo Formule 1. „Poznáme dôsledky nášho konania a samozrejme máme nad tým kontrolu – nemusíme totiž nič hovoriť.“

„Niekedy však pod vplyvom emócií proste vybuchnete. Myslím si, že je to v poriadku. V prvom rade síce ide v F1 o pretekanie, no koniec-koncov sme aj súčasťou zábavného priemyslu,“ dodal Hülkenberg.

Súvisiace články