logo F1online.sk

Hamilton žiada od nového tímu väčšiu diverzitu: Všetci majitelia sú bieli

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Lewis Hamilton prišiel na štvrtkovej tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Kataru s prekvapivým vyhlásením, keď verejne podporil príchod jedenásteho tímu do Formuly 1. Na okruhu Losail sa viedla divoká diskusia, keďže FIA pred víkendom definitívne odobrila prihlášku Michaela Andrettiho a záležitosť posunula do rúk FOM. Lewis však o niekoľko hodín neskôr svoje vyhlásenie korigoval a prehlásil, že príchod nového tímu podporuje z dôvodu zlepšenia diverzity v športe.

Sedemnásobný šampión išiel nečakane proti prúdu. Kým jeho šéfovia príchod jedenásteho tímu tvrdo odmietajú a jazdci sa tejto téme prinajlepšom vyhýbajú, Hamilton celkom jednoznačne vyjadril podporu potenciálnemu novému účastníkovi. Aj keď to tak pri pohľade na jeho slová nevyzeralo, dôvod podpory Andrettiho bol vraj celkom iný.

„Vždy som mal pocit, že nemáme na rošte dostatok áut,“ povedal Hamilton vo štvrtok. „Rozhodne sa nájdu ľudia, ktorým sa nebude páčiť, že som ich podporil, ale ja ich podporujem! Podľa mňa je to skrátka skvelé.“

Následne hovoril o možnosti vytvoriť nové pracovné miesta a takisto potenciálne uvoľniť sedačku pre ženskú pretekárku, aj keď žiadna v súčasnosti nespĺňa podmienky na udelenie superlicencie. V každom prípade, podľa svojho neskoršieho vyjadrenia smeroval Hamilton svoje slová práve týmto smerom.

„Nie, nepodporujem Andrettiho,“ vyhlásil sedemnásobný šampión jednoznačne na sociálnych sieťach. „Len som predostrel myšlienku, že nový tím je príležitosťou urobiť náš šport rozmanitejším.“

Hamilton následne dostal na tlačovej konferencii v Katare príležitosť rozvinúť tieto slová do detailov. „V prvom rade to nebolo tak, že by som podporil Andrettiho,“ zopakoval Lewis. „Myslím si však, že z jazdeckého pohľadu by bolo vzrušujúcejšie mať na rošte viac áut.“

„Okrem toho, v našom tíme máme cez dvetisíc ľudí, čo je obrovský počet pracovných miest. Musia sa však dodržiavať prísne pravidlá. Podľa mňa musíme zmeniť kritériá a uistiť sa, že sa môžeme postarať o zmenu. Nový tím musí byť rozmanitejší.“

„Možno je nutné vytvoriť príležitosť pre pretekárku a rozmanitosť musí prichádzať zhora. Momentálne sú všetci majitelia bieli, takže vidíme skutočný nedostatok diverzity odhora smerom nadol. Sú tu samí muži, čo sa musí zmeniť. To si myslím,“ vyhlásil Hamilton.

Nakoniec sa Lewis rozhodol zaradiť do radu k ostatným jazdcom, ktorí sa k myšlienke jedenásteho tímu vyjadrili celkom neutrálne. Jazdci sú skrátka jazdci a nechcú sa vyjadrovať k týmto otázkam, radšej jednoducho prehodia zodpovednosť na svojich šéfov a šéfov Formuly 1.

„Naozaj stopercentne verím Stefanovi, ktorého poznám už veľmi, veľmi dlho. Jeho prácu nemôže nikto robiť lepšie. Viem, že urobí správne rozhodnutie smerom do budúcna. Je to pretekár a je zanietený pre rast tohto športu, takže som rád, že to môžem zveriť do jeho schopných rúk,“ zalíškal sa Lewis šéfovi Formuly 1.

Súvisiace články