logo F1online.sk

Renault je ochotný dodať Red Bullu motory

Cyril Abiteboul
© Renault
Milan Kubala
Milan Kubala3. 10. 2020

Jedna z možností, o ktorej bude Red Bull istotne intenzívne premýšľať, je požiadať Renault o dodávky jeho pohonných jednotiek na ročníky 2022 až 2025. Cyril Abiteboul tvrdí, že ak to bude potrebné, nebude robiť britskému tímu napriek a motory mu poskytne.

Na situáciu, do ktorej sa môže Red Bull dostať, pamätajú aj pravidlá. V nich sa píše, že pokiaľ sa účastník šampionátu ocitne v bezvýchodiskovej situácii a nebude schopný sa dohodnúť so žiadnym dodávateľom pohonných jednotiek, tak ten dodávateľ, ktorý má najmenší počet zákazníkov, je povinný takémuto tímu motory dodať za presne rovnakých podmienok ako ostatným zákazníkom.

Takéto riešenie však nie je pre zákazníka optimálne, oveľa lepšie je dohodnúť sa s výrobcom “po vlastnej osi” a udržiavať s ním dobrý vzťah. To je v prípade Red Bullu a Renaultu trochu problém, keďže sa Red Bull s Renaultom nerozišiel v dobrom.

“Môžem potvrdiť, že do tohto bodu neprebehli absolútne žiadne rokovania,” uviedol Cyril Abiteboul pre Autosport. “Pravidiel sme si veľmi dobre vedomí a máme jasne v úmysle dodržať ich a naše záväzky. Samozrejme, že vec je komplikovanejšia. Oni nás musia požiadať, a zatiaľ nás o nič nepožiadali, nuž a po druhé, musí to prebehnúť za veľmi špecifických okolností vrátane načasovania. Od tohto bodu sme stále pomerne ďaleko, a teda od budúcoročnej jari.”

“Vieme, že vo Formule 1 sa veľa vecí môže udiať v pomerne krátkom časovom okne a jar 2021 je stále veľmi ďaleko. Môže sa stať čokoľvek. Ako však hovorím, my si splníme všetky naše povinnosti, ktoré nám môžu z tejto situácie vyplynúť.”

Red Bullu nenahráva ani fakt, že Cyril Abiteboul už nie je len šéfom tímu Renaultu vo Formule 1, ale aj celej sekcii Alpine. Abiteboul uznáva, že opätovné spojenie Red Bullu a Renaultu by mohlo byť nepríjemné.

“Myslím si, že áno, no musíme sa pozrieť na šport. Podľa mňa sme stále veľmi ďaleko od toho, aby sme museli prejsť týmto mostom. Neviem si predstaviť, že by Red Bull nemal v zálohe nejaký plán. Je jasné, že o tomto museli vedieť a Helmut s Christianom majú plno ťahov a riešení. Nečakám, že by sme my boli ich prvou voľbou!” pokračoval 42-ročný Parížan.

Napokon dodal, že rozhodnutie Hondy ho zo stoličky zrovna nevytrhlo. “Vieme, že takéto niečo sa vždy môže stať. Vedeli sme, že musia potvrdiť svoju pozíciu po roku 2021 a že teraz je azda ten správny čas urobiť niečo takéto. Možno už chýbajúce potvrdenie ich zotrvania bolo toho indikátorom. Keď si uvedomím, ako ďaleko sme my pri vývoji motora pre rok 2022, myslím si, že je to istá forma orientácie.”