logo F1online.sk

Red Bull má aj ďalšiu alternatívu, nemusí sa spoliehať na súperov

Zakryté auto Maxa Verstappena
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2020

Honda definitívne potvrdila, že po roku 2021 sa z Formuly 1 stiahne. Red Bull to uvrhlo do nezávideniahodnej situácie, keď zrejme bude musieť požiadať Mercedes, Ferrari alebo Renault o pohonné jednotky. Naozaj? Red Bull môže využiť aj štvrtú alternatívu…

Najvyššie vedenie Hondy už avizovalo, že počas roka 2021 prebehne vývoj pohonnej jednotky bez akýchkoľvek obmedzení. Pred sezónou predstaví novú verziu motora, aby z Formuly 1 odišla s dobrými výsledkami. Ak sa nový motor ukáže ako vysoko konkurencieschopný, Red Bull by s ním mohol pokračovať aj po sezóne 2021.

Spravovať by si ho mohol vo vlastnej réžii. Vďaka tomu, že Honda časť svojho projektu presunula do Milton Keynes v záujme efektívnejšej spolupráce, je továreň vybavená všetkými potrebnými zariadeniami a testovacími stanoviskami.

Tomuto scenáru nahráva aj fakt, že vývoj pohonných jednotiek bude postupne zmrazovaný. V rokoch 2022 a 2023 bude povolené nasadenie len jedného vylepšenia pre turbo, jednotku MGU-H a spaľovací motor. Po sezóne 2023 už budú agregáty úplne zmrazené. Nové pravidlá vojdú do platnosti až v roku 2026. Natiahnuť sľubne vyzerajúci projekt o ďalšie roky by sa mohlo vyplatiť, cez sezóny 2024 a 2025 by už vyvíjať aktuálne agregáty nebolo nutné.

Kto by motorový projekt Red Bullu v spomínaných dvoch sezónach viedol? Jedna možnosť je Mario Illien, švajčiarsky motorový špecialista, ktorý má plno skúseností s Formulou 1, a navyše je priamym zamestnancom Red Bullu. Nuž a zabudnúť netreba ani na to, že od roku 2021 bude na trhu Andy Cowell, jeden z kľúčových tvorcov úspechu Mercedesu. Pre Red Bull by bolo ešte výhodné nájsť niekoho, kto by pohonnú jednotku oficiálne zastrešil podobne, ako to pred pár rokmi spravil sponzor TAG Heuer.

Vývoj bude pozorne sledovať Max Verstappen, ktorému zmluva s Red Bullom zaručuje, že dostane konkurencieschopnú pohonnú jednotku. Čo to presne znamená a ako budú splnenie tejto podmienky zainteresované strany vyhodnocovať, teraz nie je známe. Jedno je isté: Verstappen v Red Bulle zotrvá aj v roku 2021. Čo sa stane potom, nevedno.

Súvisiace články