logo F1online.sk

Podľa Alonsa piloti na softoch „obetovali“ sobotu a v nedeľu budú vo výhode

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2023

Pneumatiky sú pre výsledok katarského víkendu absolútne kľúčové. Začalo to už v sobotu ráno, keď Pirelli ohlásilo, že je nevyhnutná prestavba niektorých zákrut z dôvodu problémov s pneumatikami, a pokračovalo večer, keď v šprinte vydržali mäkké pneumatiky doslova pár kôl. Bol to však zo strany jazdcov a tímov, ktorí si zvolili na šprint softy, taký zlý ťah? Ušetrili si totiž jednu sadu mediumiek, čo môže byť aj podľa Fernanda Alonsa veľmi dôležité.

Je zrejmé, že stredne tvrdé pneumatiky boli pre šprint tou správnou voľbou. Red Bullu, McLarenu či Lewisovi Hamiltonovi však budú v nedeľu chýbať. Iste, možno tým získali pár bodov navyše, ale v nedeľu ich bude v hre oveľa viac a uvedomuje si to aj najskúsenejší muž na rošte.

„Tempo mäkkých pneumatík sa prepadalo, dokonca aj s výjazdami bezpečnostného vozidla, ktoré nám pomohli zredukovať počet kôl šprintu, gumy strašne degradovali,“ povedal Alonso.

„Skrátka nebolo možné pneumatiky manažovať o niečo lepšie. Bolo však jasné, že musíte obetovať buďto sobotu, alebo nedeľu, a použiť mäkké pneumatiky. My sme si chceli stredne tvrdé gumy pošetriť na nedeľu. Uvidíme, či sa nám podarí maximalizovať našu stratégiu,“ dodal Fernando.

Ten bude v nedeľu v oveľa lepšej pozícii nielen z dôvodu pošetrených mediumiek, ale tiež vďaka štartovej pozícii v druhom rade. Pre Aston Martin je to dobrá príležitosť na ďalšie body.

„Pred nedeľou som rozhodne optimistický. Budem štartovať zo štvrtého miesta a ako som povedal, ušetrili sme toľko pneumatík, koľko sa len dalo. Rozhodli sme sa obetovať sobotné preteky, takže uvidíme, čo nám toto rozhodnutie prinesie a koľko zastávok nakoniec zvolíme. Umiestnenie v najlepšej päťke bude v nedeľu náš cieľ,“ povedal Alonso.

Jeho tímový kolega Lance Stroll bol po ďalšej nevydarenej kvalifikácii a štarte zo šestnásteho miesta v ťažkej pozícii. Musel tiež v úvode neplánovane zastaviť, ale aj keď Alex Albon dokázal, že je možné urobiť progres, v Aston Martine sa sústredili hlavne na nedeľné preteky.

„Boli to ťažké a horúce preteky s nesmierne vysokou degradáciou pneumatík. Vnútri kokpitu to bolo naozaj náročné,“ povedal Kanaďan po skončení šprintu. „Uvidíme, čo dokážeme v nedeľu vymyslieť s našou stratégiou. Myslím si, že to bude ťažké, pretože to zatiaľ vyzerá, že sa tento víkend trápime.“

„Auto sa najprv nedotáča, potom sa mu odtrhne zadok. Monopost je nestabilný na výjazdoch a chýba mu priľnavosť, skrátka veľa vecí ide proti nám,“ dodal Stroll.

Súvisiace články