logo F1online.sk

Vowles je „zásadne proti“ vstupu nového tímu, obáva sa o budúcnosť Williamsu

James Vowles
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2023

Udelenie povolenia na vstup jedenástemu tímu od FIA vyvolalo presne takú reakciu, akú sme očakávali. Andretti ešte nemá vyhraté a teraz ho čakajú tvrdé rokovania s Liberty Media. Opozícia sa stupňuje a priostruje sa aj slovník. Ide o peniaze a ako naznačil boss Williamsu James Vowles, malé tímy si nemôžu dovoliť akúkoľvek stratu príjmov.

Aj keď sa donedávna šéf stajne z Grove sťažoval, že mu rozpočtový strop znemožňuje vykonať kapitálové investície a dotiahnuť sa na top tímy, dnes sa mu nepáči, že príchod jedenásteho položí Williams na lopatky. Opozícia proti vstupu Andrettiho dosiahla svoj vrchol. Tímy možno dúfali, že americkému záujemcovi vystaví stopku FIA, ale to sa nestalo, a tak musia samy zabrániť vstupu nováčika.

Aj keď má Andretti za sebou podporu General Motors, aj keď má vo svete motoršportu lepšiu reputáciu ako Haas či AlphaTauri, stále je jeho prínos spochybňovaný a desiatka tímov ho vykresľuje do roly darmožráča, ktorý im vezme všetko a na oplátku neponúkne nič. Predstava, že by mal Williams prísť o desať percent z peňazí, ktoré inkasuje od FOM, Vowlesa priam desí.

„Náš názor je absolútne jasný. Williams je zásadne proti vstupu jedenásteho tímu do Formuly 1,“ prehlásil boss stajne z Grove. „Mojou povinnosťou je ochrániť 900 zamestnancov spoločnosti. Prídeme totiž o peniaze.“

„Investujeme do športu a chceme sa zlepšiť, pretože veríme ďalšiemu smerovaniu Formuly 1. Konečne máme v rukách udržateľný produkt. Tímy spolupracujú stále viac a viac a vďaka tomu vidíme vyrovnané preteky.“

„Možno polovica stajní na rošte nie je finančne stabilná, takže to nie je len o nás. Podľa mňa je príchod jedenásteho tímu rozumný len v prípade, že je všetkých desať tímov na rošte finančne stabilných,“ vyhlásil Vowles.

„Všetci hovoria, že ako šport sme na tom dobre po finančnej stránke. V niektorých ohľadoch sme, ale teraz… prebiehajú skrátka stámiliónové investície, aby sa Formula 1 ešte zlepšila.“

„Je jasné, prečo sme veľmi opatrní pri delení toho, čo už máme. Skrátka sa obávame ďalších strát,“ dodal šéf Williamsu.

Dobre, ale čo keď obavy nie sú namieste? Čo keď Andretti tomuto športu pomôže? Nie z krátkodobého, ale z dlhodobého hľadiska. Je zrejmé, že žiadny začínajúci tím nemá schopnosti, infraštruktúru a investície top tímu. Značka Andretti je však vo svete motoršportu nesmierne úspešná a môže sa tiež pochváliť podporou jednej z najväčších automobiliek na svete.

„Od začiatku sme jasne hovorili, že nové subjekty vítame s otvorenou náručou, ale koláč sa ich príchodom musí zväčšiť, nie zmenšiť. Zatiaľ sa len zmenšuje. Aby som to povedal jasne, nie je to nič proti Andrettimu alebo GM,“ zdôraznil Vowles.

„GM vítam s otvorenou náručou… dúfam, že s nimi nadviažeme spoluprácu, keby sa veci nevyvíjali dobre. Je to neuveriteľná spoločnosť, ktorá by podľa mňa zlepšila náš šport,“ dodal James tajomne.

Vyzerá to, akoby mal Williams ďalší dôvod, prečo zamedziť Andrettimu vstúpiť do F1. Vowlesove vyhlásenia totiž pôsobia dojmom, že chlapci z Grove sa snažia ukradnúť potenciálnemu nováčikovi kľúčového partnera.

Na otázku, či sa Williams aktívne usiluje o nejakú spoluprácu s General Motors, Vowles odpovedal: „Nie, ide mi skôr o to, že spoločnosť ako GM by bola v našom športe absolútne vítaná. My by sme ich privítali, ale sú pevne spojení s Andrettim – nerokujeme s nimi.“

Súvisiace články