logo F1online.sk

Alonso vyštartuje z druhého radu a srší spokojnosťou, na McLaren si však neverí

Fernando Alonso
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 10. 2023

Na jednej strane garáže absolútna frustrácia, na druhej absolútna spokojnosť. Aston Martin zažíva v Katare víkend plný zmiešaných pocitov. Kvalifikácia na okruhu Losail mala priniesť ďalšiu ofenzívu McLarenu v bitke o štvrté miesto Pohára konštruktérov, ktorú sa stajni zo Silverstone – alebo skôr Fernandovi Alonsovi – podarilo nateraz odraziť. Postarali sa o to chyby pilotov McLarenu a ďalší skvelý výkon dvojnásobného majstra sveta.

Kým španielsky pretekár bojoval vpredu, jeho tímový kolega Lance Stroll bojoval sám so sebou. Odraziť s jedným autom ataky mocného McLarenu bude poriadna výzva. Našťastie má stajňa zo Silverstone pre túto úlohu vo svojom strede toho správneho muža.

Aston Martin sa môže tešiť z chýb pilotov McLarenu a ďalšieho bezchybného výkonu Fernanda Alonsa, ktorý dostal svoj Aston Martin do druhého radu – hneď za Maxa Verstappena a oba Mercedesy.

„Som veľmi, veľmi spokojný,“ povedal po skončení katarskej kvalifikácie dvojnásobný majster sveta. „Už je to nejaký čas, čo sme boli takí konkurencieschopní a stáli na štarte takto vysoko.“

„Som skrátka veľmi rád. Auto bolo rýchle už vo voľnom tréningu v náročných podmienkach a v kvalifikácii sme boli takisto konkurencieschopní. Je to však len prvý krok a stále máme pred sebou dlhý víkend. Čaká nás množstvo kôl v šprinte a potom v nedeľných pretekoch. Toto je však pre nás dobrý začiatok,“ povedal Alonso.

Body sa budú rozdávať v sobotu a v nedeľu. Netreba zabúdať, že McLaren je stále favoritom a už v šprinte môže získať oveľa viac bodov ako Aston Martin. Samotný Alonso sa pomerne skepticky vyjadril aj smerom k nedeľným pretekom.

„Určite sa pokúsime dosiahnuť maximum, ale McLaren má momentum a zbierajú veľa bodov s oboma autami. Sú veľmi silní a nakoniec nás aj tak predbehnú. My to musíme akceptovať a pogratulovať im, ale zatiaľ sme stále vpredu a budeme sa snažiť brániť v každých pretekoch,“ povedal Alonso.

Jeho šéf Mike Krack bol po skončení kvalifikácie rovnako rozpoltený ako výsledok jeho tímu. Matematika je jasná, Aston Martin smie každý víkend stratiť na McLaren maximálne osem bodov a až v nedeľu večer sa dozvieme, či túto úlohu splnil.

„Fernando odjazdil niekoľko skvelých kôl, vďaka ktorým sme sa na štarte nedeľných pretekov dostali na štvrté miesto,“ povedal Luxemburčan. „Piatky počas šprintových podujatí sú vždy náročné, najmä na zaprášenom okruhu, z ktorého nemáme dostatok referenčných dát.“

„Trať sa neustále vyvíjala a poriadne zrýchľovala. Treba udeliť kredit tímu, ktorý dokázal auto posúvať veľmi rýchlo.“

„Bohužiaľ, Lance nepostúpil z Q1. Niekoľko kôl mu bolo vymazaných pre traťové limity, čo mu zabránilo v postupe,“ dodal Krack.

Súvisiace články