logo F1online.sk

Ruské preteky ovládol Bottas, Hamilton na prahu zákazu štartu

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2020

Na vyrovnanie rekordu Michaela Schumachera si Lewis Hamilton ešte bude musieť počkať. Na Veľkej cene Ruska bol totižto pomyselnou zlatou baranicou korunovaný Valtteri Bottas, ktorému sa po nemastnom-neslanom kvalifikačnom výkone nedávali veľké šance. Svojim kritikom sa však prihovoril v popretekovej vysielačke tradičným: “To whom it may concern…” Na pódiu Bottasa sprevádzali Max Verstappen a Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton si preteky prehral už pred štartom, keď si štarty cvičil mimo na tento účel vyhradenej zóny. Rovnako sa previnil hneď dvakrát, za čo mu komisári dali dva samostatné päťsekundové tresty. V dôsledku toho neprišiel len o možné ruské víťazstvo, ale visí nad ním hrozba, že v niektorých pretekoch v tejto sezóne nebude môcť štartovať.

Komisári mu totižto udelili aj dva trestné body, čo znamená, že ich má na licencii už spolu desať. Ak získa ešte dva, v nasledujúcich pretekoch nebude môcť štartovať. Počas najbližších štyroch veľkých cien tak bude musieť “strúhať dobrotu”, no príliš vystrájať nebude môcť ani potom. Dva čierne body mu budú zmazané 17. novembra pred VC Bahrajnu, ale ďalšie až v júli 2021.

Valtteri Bottas spravil dôležitý krok smerom k jeho víťazstvu už na štarte, keď predbehol Maxa Verstappena v súboji o druhé miesto. Hamilton síce zostal na líderskej pozícii a nasledujúci výjazd bezpečnostného vozidla naznačoval, že Hamilton nebude až v takej nevýhode, akú by mal bez fázy safety caru, no nakoniec mu to celé nebolo nič platné. Komisári sa rozhodli ho potrestať, čo pre Brita znamenalo prepad do stredu poľa. Na konečného druhé miesto Maxa Verstappena už azda ani nepomyslel.

Štart poznačili dve nehody. Hneď v druhej zákrute havaroval Carlos Sainz, ktorý sa snažil dodržať pokyny riaditeľstva pretekov a vrátiť sa na trať vyznačenou cestou pomedzi polystyrénové tabule, ale neodhadol svoju rýchlosť a vrazil do bariéry. V štvrtej zákrute kolidovali Lance Stroll s Charlesom Leclercom a z pretekov odstúpil aj nasrdený Kanaďan. Na trať sa opäť raz dostal — rovnako ako na predchádzajúcich pretekoch — Bernd Mayländer.

Poradie pred reštartom: Hamilton, Bottas, Verstappen, Ocon, Ricciardo, Pérez, Gasly, Leclerc, Magnussen, Grosjean.
Druhá desiatka: Kvjat, Giovinazzi, Vettel, Latifi, Räikkönen, Russell, Albon, Norris.
Vypadli: Sainz, Stroll.

Nasledovali na tresty bohaté preteky, keď si päťsekundové penalizácie museli odpykať okrem Hamiltona aj Daniel Ricciardo a Alex Albon — obaja rovnako za nesprávny prejazd druhou zákrutou. Na ich šťastie však neprišli o žiadne pozície, keďže za sebou mali na konci pretekov dostatočne veľkú medzeru. Ricciardo skončil piaty pred Charlesom Leclercom a Alexovi Albonovi sa ušla len desiata priečka.

Albona opäť porazil Pierre Gasly z AlphaTauri, ktorý v samotnom závere zviedol napínavý súboj so spomínaným Albonom a Norrisom. Lando Norris však po problémoch v prvom kole, keď prešiel po úlomkoch z monopostu Carlosa Sainz a sťažoval sa na problémy s riadením, nemal dostatočnú rýchlosť. Pokúsil sa takmer celé preteky odjazdiť na jednej tvrdej zmesi, no v posledných kolách napriek veľkej snahe nemal šancu udržať sa pred Gaslym na nových mediumkách. McLaren ho poslal do boxov a skončil až pätnásty.

Strollov kolega Sergio Pérez si vybojoval štvrtú priečku, spomínaný Ricciardo skončil za ním, teda o dve miesta pred Oconom, ktorý ho na základe tímovej réžie počas pretekov pustil pred seba. Na ôsmom mieste evidujeme Kvjata pred Gaslym, nuž a top desiatku uzavrel Alex Albon.

V Rusku sa výrazne trápil Sebastian Vettel, ktorý mal problémy aj so zákazníckymi tímami Ferrari. Giovinazzi s Magnussenom obsadili jedenástu a dvanástu priečku, aby Vettel skončil až za nimi.

https://pbs.twimg.com/media/Ei7IIX7WAAIwNvd?format=jpg&name=medium