logo F1online.sk

Hamilton má ďalšiu pole position, Bottas nestačil ani na Verstappena

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2020

Lewis Hamilton si jednoznačným spôsobom v tretej časti kvalifikácie pred VC Ruska vybojoval pole position pred Maxom Verstappenom a Valtterim Bottasom. Dostal sa tak do najlepšej možnej pozície na vyrovnanie rekordu Michaela Schumachera v počte víťazstiev.

Cesta Lewisa Hamiltona k 96. pole position nebola úplne jednoduchá. V druhej časti kvalifikácie sa o veľkú drámu totižto postaral Sebastian Vettel. Po jeho nehode v štvrtej zákrute, v ktorej sa roztočil a rozbil svoje auto, muselo riaditeľstvo pretekov vyvesiť na trať červenú vlajku. Na stopkách zostávali už len dve minúty a pätnásť sekúnd, čo pre ostatných pilotov znamenalo, že sa budú musieť poponáhľať, ak budú chcieť zajazdiť ešte jedno kolo.

Lewis Hamilton ho zúfalo potreboval stihnúť, keďže bol pätnásty. O svoj prvý pokus na mediumkách prišiel — čas mu zmazali komisári za príliš široký prejazd poslednou zákrutou, a druhý pokus na mediumkách nedokončil kvôli červenej vlajke.

Piloti sa začali radiť na konci boxovej uličky ešte predtým, ako riaditeľstvo pretekov oznámilo, kedy sa Q2 vôbec reštartuje. Hamilton sa tak na studenej mäkkej zmesi snažil stihnúť časový limit. Nepomohol mu šmyk v druhej zákrute spôsobený práve studenými gumami a ani vláčik monopostov pred ním.

Cieľovou čiarou napokon prešiel s tesnou 1,25-sekundovou rezervou a zajazdil kolo, ktoré stačilo na štvrté miesto, a teda aj postup. V Q3 už bol Hamilton dominantný a Bottasa učebnicovo vyškolil, keď zajazdil nový traťový rekord, kým jeho kolega stratil viac ako šesť desatín.

Max Verstappen v samom závere Bottasa predbehol v súboji o druhé miesto a v nedeľu zrejme bude robiť Fínovi problémy.

Za prvou trojkou skončili Sergio Pérez, Daniel Ricciardo, ktorý stále čaká na svoje prvé pódium za Renault, a Carlos Sainz. Sainzov kolega Norris s novým nosom skončil až ôsmy za Estebanom Oconom. V prvej desiatke skončili ešte Pierre Gasly a Alex Albon.

Vypadnutie v Q2 mrzelo Charlesa Leclerca, ktorý takmer kolidoval s roztočeným Sebastianom Vettelom. Podarilo sa mu preletieť cez úlomky bez vážneho poškodenia, no po reštarte už nemal potrebnú rýchlosť.

V Q2 vypadli ešte Kvjat, Stroll — Kanaďana museli mechanici pred posledným pokusom zrejme kvôli technickým problémom zatlačiť späť do garáže —, Russell a Vettel.

Doplňme, že Hamilton, Latifi, Grosjean a Magnussen sú predvolaní ku komisárom za to, že sa v druhej zákrute nevrátili na trať vyznačenou cestou.

https://pbs.twimg.com/media/Ei2ATBOWsAIW4vn?format=jpg&name=medium