logo F1online.sk

Abiteboul: Alonsa nadchli všetky tie zmeny vo Viry

Fernando Alonso
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2020

Jeden z najlepších pilotov súčasnosti Fernando Alonso sa pomaly vracia do kolotoča Formuly 1. Obzrel si už i továreň Renaultu vo Viry a podľa Cyrila Abiteboula bol mimoriadne spokojný s tým, čo v nej uvidel.

Renault ako továrenská stajňa v posledných rokoch investovala do svojho tímu nemalé prostriedky, z čoho chce ťažiť pri vývoji auta pre sezónu 2022. “Môžem vám povedať, že bol skutočne ohromený všetkými tými zmenami, ktoré sa udiali vo Viry,” prezradil na piatkovej tlačovke šéfov tímov Cyril Abiteboul.

Vzápätí to popísal trochu bližšie. “Všetci tí noví ľudia, energia, drajv, odhodlanie, ktoré vo Viry sprevádza vývoj novej pohonnej jednotky pre rok 2022. Pre nás je veľmi dôležité vidieť vo Fernandovi hrdosť a to nadšenie v jeho očiach.”

“A rovnako už videl i všetky zmeny, ktoré sa udiali v Enstone. Ale pekné budovy nie sú tým, čo má prísť. Musíme veľmi tvrdo pracovať na tom, aby sme mali auto, ktoré on bude chcieť a tiež aké si zaslúži,” uvedomuje si šéf Renaultu.

Alonso by si veľmi rád vyskúšal tohtoročný monopost, no príležitostí je ako šafranu. Renault sa tak snaží vybaviť výnimku pre Fernanda Alonsa, aby sa mohol zúčastniť posezónnych testov v Abú Zabí — keďže tento deň jázd je vyhradený pre juniorov, ktorí nemajú odjazdené viac ako dve veľké ceny v F1.

Ďalšou alternatívou je využiť filmovacie dni. Tie nie sú úplne ideálne, keďže v rámci jedného dňa je možné najazdiť najviac sto kilometrov a navyše na nesúťažných pneumatikách, ale lepšie ako nič.

“Môžem povedať, že sa veľmi teší na návrat za volant. Pracujeme na programe. Momentálne sa nám v rámci obmedzení, ktoré nám ukladajú športové pravidlá, objavuje pár možností. Ide o veci ako filmovacie dni, ktoré sme zatiaľ neabsolvovali,” pokračoval Abiteboul. “Potom posezónne testy, ohľadom ktorých som sa už vyjadril.”

“Máme tiež program súvisiaci s otestovaním nášho dva roky starého auta, čo môžeme spraviť kdekoľvek. Pravdepodobne ho čaká aj niečo z tohto. Uvidíte ho v akcii, no zatiaľ neviem povedať kde a kedy,” doplnil.