logo F1online.sk

Alonso má za sebou prvú návštevu továrne v Enstone

Fernando Alonso a Ciaron Pilbeam
© Twitter/renault
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2020

Návrat na „miesto činu“. Fernando Alosno sa vracia tam, kde to celé začalo. Momentálne sa rozbieha jeho tretia anabáza v tíme Renault, ktorý sa od budúcej sezóny premenuje na Alpine. Stajňa zverejnila na sociálnych sieťach fotografiu z prvej Alonsovej návštevy.

Vo svojej novej „uniforme“ s logami Renaultu a v sprievode Ciarona Pilbeama, hlavného pretekového inžiniera Renaultu.

„Je to neskutočne vzrušujúce vrátiť sa späť do tejto továrne. Prišiel som sem ešte v roku 2002, mal som vtedy 21 rokov. Poznám tu každý kút, každú chodbu, každé dvere… Bol to pre mňa naozaj špeciálny deň,“ napísal následne Alonso na sociálnych sieťach.

On i jeho nový tím teraz mocne bojujú s FIA, aby Alonsovi umožnila zúčastniť sa nováčikovských testov v Abú Zabí. V rozhovore pre Motorsport.com uviedol jeho nový šéf, Cyril Abiteboul, že nedávne zlepšenie Renaultu spolu s Alonsovým hladom ešte zvýšilo túžbu tímu dostať ho do tohtoročného monopostu.

„Zo začiatku to bolo väčšinou o budúcnosti. ‚Poďme sa baviť o roku 2022, pracujme tvrdo na nových pravidlách, zabudnime na rok 2021‘. Keď však videl niektoré naše veľmi zaujímavé súboje na trati, viete, to je Fernando, chce cítiť krv,“ hovorí Abiteboul.

Renault teraz chce Alonsa dostať do kokpitu tohtoročného auta. Nevedno, či jeho nasadeniu v piatkových tréningoch bránia zmluvné prekážky, prípadne je stále otvorená aj táto možnosť.

Za normálnych okolností by posezónne testy v Abú Zabí trvali tri dni, počas ktorých by si tímy mohli otestovať svojich mladých jazdcov i zmesi Pirelli pre nasledujúcu sezónu. Budúcoročné pneumatiky však budú rovnaké ako tohtoročné, desiatka účastníkov sa preto dohodla, že testy sa skrátia na deň a budú vyhradené výlučne nováčikom. Podľa pravidiel sa však jazdec-nováčik nesmel v kariére zúčastniť viac ako dvoch veľkých cien, ak FIA neschváli inak. A práve povolenie FIA sa teraz Abiteboul a spol. snažia získať.