logo F1online.sk

Abiteboul prezradil, prečo bol z Ricciardovho odchodu taký frustrovaný

Cyril Abiteboul
© Renault
Ladislav Király
Ladislav Király21. 9. 2020

Keď Renault potvrdzoval odchod Daniela Ricciarda, ku ktorému príde po sezóne, bolo zo šéfa tímu Cyrila Abiteboula cítiť sklamanie. V tomto duchu bolo stavané aj vtedajšie tlačové stanovisko, v ktorom zdôraznil, že pre jeho tím sú kľúčové hlavne také hodnoty ako recipročná dôvera, jednota a oddanosť.

Bohužiaľ, Ricciardo tieto hodnoty neukázal a rozhodol sa odísť do McLarenu. Renault však napokon nedopadol zle, pretože na jeho miesto dokázal získať Fernanda Alonsa.

„Asi každý mohol cítiť tú frustráciu, teda moju osobnú frustráciu, keď sme to oznamovali,“ povedal Abiteboul v rozhovore pre Motorsport.com. „A buďme úprimní. Cítil som, že sa blíži progres, tím čakajú pokroky a auto bude lepšie.“

„No a navyše, pripravovali sme toho ešte omnoho viac a on s tými novinkami ešte ani nejazdil. Ja som už poznal čísla, ale problém bol v tom, že to boli len čísla. Dobre viem, že jemu už sľubovali všetko možné a nielen my, ale aj predchádzajúci tím.“

„Daniel je veľmi emotívny, ale celkom jednoznačne spravil pokroky. Výrazne nabral sebavedomie tak vzhľadom k tímu, ako aj k autu a so svojím pretekovým inžinierom si vybudoval veľmi, veľmi silný vzťah. Vidíme, že toto všetko konečne prináša ovocie,“ skonštatoval Francúz.

Abiteboul vzápätí priznal, že vďaka spolupráci s Ricciardom sa aj niečo naučil. Videl, ako dlho jazdcom trvá, kým v novom pôsobisku dokážu ukazovať celý svoj potenciál. Aj preto sa bude Renault chcieť v budúcnosti orientovať na dlhodobejšie spolupráce.

„Je fakt pravda, že ak vymeníte jazdca, tak najskôr spravíte krok späť a až potom krok vpred. V tomto roku to vidíme a radi by sme sa toho držali aj v budúcnosti: potrebujeme stabilitu. Prvý rok je vždy do istej miery rokom investície do ďalších rokov. Ak chceme dosahovať pokroky, budeme našich jazdcov potrebovať na dlhšie stinty,“ dodal Cyril Abiteboul.

Jazdeckú dvojicu Renaultu pre rok 2021 vytvoria Fernando Alonso a Esteban Ocon.