logo F1online.sk

Renault chce Alonsa v aute už tento rok, FIA požiada o výnimku

EisKing NEWS: Alonso je späť
© EisKIng
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2020

Fernando Alonso sa stane stálym jazdcom Renaultu až v sezóne 2021, no pre obe strany by bolo výhodné, ak by si mohol vyskúšať už tohtoročné auto. Problémom je, že na to v tejto skrátenej sezóne nie je priestor. Francúzsky tím chce teda požiadať FIA o výnimku, aby Alonso mohol štartovať v posezónnych testoch v Abú Zabí.

Prečo na tieto testy potrebuje nejaké špeciálne povolenie? V rámci štandardného ročníka by nemusel; testy by boli trojdňové a tímy by okrem testovania pneumatík pre nasledujúci ročník museli nechať priestor aj pre preverenie mladších jazdcov, no čas by zvýšil aj na pilotov tímu. Avšak, tento rok sa posezónne testy skrátili len na jeden deň, čo pre jazdcov znamená, že priestor dostanú len tí, ktorí vo Formule 1 neodjazdili viac ako dve veľké ceny.

Fernando Alonso so svojimi 311 štartmi má od splnenia tejto podmienky ďaleko. Nuž ale keďže Renault nemá žiadnu inú alternatívu — sezónne testy tento rok nebudú —, bude sa musieť Alonsa pokúsiť dostať do Abú Zabí.

“Jeho prvotný prístup bol taký, že keď bude môcť jazdiť, tak bude jazdiť,” vysvetľuje Cyril Abiteboul, šéf Renaultu. “Ale teraz mám pocit, že má naozaj záujem skúsiť si auto, dokonca aj to aktuálne. Preverujeme teda príležitosti, ako aby sme to spravili.”

Piatkové tréningy vraj neprichádzajú do úvahy. “To on nepotrebuje. Nepotrebuje sa vystavovať v prvom tréningu, a my potrebujeme mať možnosť nastavovať auto. Ale radi by sme ho videli v aute, pretože vidím, že má hlad.”

FIA vo svojich pravidlách uvádza, že sa posezónneho testu juniorov môžu zúčastniť len jazdci s odjazdenými najviac dvoma veľkými cenami. Uvádza však formulku “pokiaľ niečo iné neschváli FIA”. Renault bude chcieť tento súhlas. “Potrebujeme zistiť, či to bude možné dať dokopy na základe testovacích kritérií. Bavíme sa o tom s FIA.”

Fernando Alonso pred pár týždňami uznal, že v roku 2021 asi nebude bojovať o priečky, o ktoré by chcel. Celý tím hneď vyzval, aby zabudli na sezónu 2021, tú nejako pretrpeli, a plnou parou vpred sa vrhli na ročník 2022.

Situácia sa však trochu zmenila. Renault je na tom lepšie než sa pred a v úvode sezóny zdalo. Ricciardo mal už trikrát na dosah pódium. “Na začiatku to bolo viac o budúcnosti. Povedali sme si, že poďme tvrdo po sezóne 2022 a zabudnime na ročník 2021. Odpíšme sezónu 2021.”

“Ale akonáhle uvidel, že na trati sa začíname púšťať do zaujímavých súbojov, Fernando zacítil krv — v pozitívnom slova zmysle. Chce vidieť, či niečo bude môcť získať,” doplnil Abiteboul.