logo F1online.sk

Pérezovi hrozí, že sa sľubovaných vylepšení nedočká ani v Rusku

Alex Albon a Sergio Pérez
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2020

Kompletne zničený monopost Lanca Strolla mohol Racing Point po víkende v Mugelle poslať azda rovno na šrotovisko. Pre ružový tím je to veľká smola, že mal nehodu zrovna Stroll, keďže práve on dostal balík noviniek. Sergio Pérez sa tešil, že rovnakú techniku, akú mal jeho kolega, dostane v Rusku, no situácia sa zmenila. Racing Point bojuje s časom.

Sergio Pérez v Toskánsku ukázal, o čo Racing Point jeho vyhodením prichádza — o kvalitného pretekára, ktorý sa nedá zahanbiť ani so slabšou technikou. V kvalifikácii zviedol s Lancom Strollom vyrovnanú partiu aj napriek tomu, že mal staršiu verziu bočníc, brzdových kanálikov, predného i zadného krídla.

Rozdiel v rýchlosti monopostov bolo vidieť počas Q1 a Q2, kedy Strollovi stačil na postup jeden výjazd, no Pérez musel použiť vždy až dve sady mäkkých pneumatík. Kvôli tomu mu na finále zostala len jedna. Aj keď treba uznať, že keby nebolo nehody Estebana Ocona, Stroll by sa vo svojom poslednom kole mohol zlepšiť, po prvých kolách bol lepším z dvojice Pérez.

Na margo vyčíslenia časového rozdielu medzi jednotlivými balíkmi Otmar Szafnauer, šéf tímu, skonštatoval: “Ťažko to presne určiť. Avšak, naše vylepšenia mali priniesť dve alebo tri desatinky, čo je presne výkonnostný rozdiel, ktorý sme videli.”

Vylepšenie, ktoré dostal v Mugelle Stroll, chcel Racing Point v Soči ponúknuť aj Pérezovi. “On (Stroll) dostal vylepšenie, takže teraz budeme musieť odviesť veľa práce, aby sme do Ruska vyprodukovali dostatočne veľa súčiastok, aby vylepšenia dostali obaja,” priblížil situáciu Otmar Szafnauer.

Tím pre veľkú cenu nepotrebuje len po dve súčiastky z každej. Musí si pripraviť aj náhradné diely, ktoré by boli k dispozícii a bolo by ich možné nasadiť v prípade poškodenia. Keďže všetky súčiastky tvoria jeden celý balík, nie je možné vymeniť poškodenú súčiastku za jej staršiu verziu bez toho, aby sa nevymenili aj ostatné kusy.

Ak to teda Racing Point nestihne, Pérez, ktorý sa pred pretekmi tešil na Soči, bude musieť počkať. Okrem toho, že Stroll z tímu neodchádza, je v šampionáte vyššie a teda má prioritu, má aj lepšie postavenie v tíme.