logo F1online.sk

Vettel nie je fanúšikom pevných reštartov: Je to lotéria

Štartový rošt VC Toskánska 2020
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2020

Preteky v Toskánsku výrazne ovplyvnili dve červené vlajky, po ktorých v oboch prípadoch nasledoval pevný štart. Sebastian Vettel z tohto pravidla nemá veľkú radosť, tvrdí, že zhruba voči polovici jazdcov je to neférové.

Formula 1 pred pár rokmi zaviedla pravidlo, že po červenej vlajke bude mať riaditeľstvo pretekov možnosť reštartovať preteky zo stoja. V praxi sme to až doteraz nevideli, keďže posledná červená vlajka pred tohtoročnými pretekmi v Taliansku sa objavila v Azerbajdžane 2017.

Bohato sme si to ale vynahradili v Monze a v Mugelle, kde boli červené vlajky až tri. “Nespomínam si, kedy sme mali toľko štartov za jeden deň. Obyčajne máme len jeden,” hovoril v Mugelle Sebastian Vettel, ktorý napokon skóroval jeden bod.

“Musím povedať, že nie som veľkým fanúšikom tohto pravidla, pretože ak stojíte na správnej strane trate, tak je to pre vás obrovská výhoda v porovnaní so špinavou stranou. Videli sme to už aj v Monze. V polovici pretekov je mimo pretekárskej línie kopa žmolkov. Proste si nemyslím, že by to bolo fér,” uviedol budúci pilot Aston Martinu.

Preteky to určite oživilo, o tom nemožno pochybovať, no Vettel by privítal, keby to FIA robila inak. “Možno by sme sa mali koncentrovať na to, ako postaviť autá schopné predbiehať a nie robiť z toho lotériu.”

Súvisiace články