logo F1online.sk

Honda prešetruje príčiny Verstappenovej poruchy: Nebol to malý problém

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király14. 9. 2020

Max Verstappen mal na Veľkej cene Toskánska veľmi dobrý štart, ibaže už po niekoľkých metroch pocítil stratu výkonu a poriadne si zanadával. No a aby toho nebolo málo, následne sa zaplietol do kolízie a vypadol.

„Niečo sa pokazilo ešte počas zahrievacieho kola a potom sa to na štarte prejavilo veľmi zlým spôsobom,“ povedal technický riaditeľ Hondy pre F1 Tojoharu Tanabe pre The Race.

Holandský pretekár neprežíva dobré obdobie, pretože pred týždňom kvôli motorovým problémom nedokončil preteky v Monze, no a teraz sa to zopakovalo aj v Mugelle.

„Príčiny aktuálne prešetrujeme,“ pokračoval Tanabe po pretekoch. „V tejto chvíli vám neviem povedať, či by sme inak mohli pokračovať alebo by sme museli odstúpiť. Nebol to však malý problém. Jeho dôsledky boli veľké. Bola to veľmi zlá situácia.“

Honda daný motor aktuálne presúva do svojho výskumno-vývojového oddelenia v japonskej Sakure, kde sa okamžite začalo s analýzou telemetrických dát. Najskôr bude potrebné prísť na príčinu a následne posúdiť vzniknuté škody.

„O ďalšom pláne sme zatiaľ nerozhodli,“ dodal Tanabe k Verstappenovej situácii a nevylúčil, že možno bude nutné nasadenie nového motora. Ak sa tak stane, pretekára Red Bullu ešte nebude čakať penalizácia a strata miest.

Druhý jazdec tohto tímu Alex Albon skončil na treťom mieste a zdolali ho len silné Mercedesy.

„Alexovi by som chcel v mene nás všetkých z Hondy zagratulovať. V poslednej dobe bol v ťažkej situácii, ale tento víkend mal dobré auto a tretie miesto vybojoval vďaka silnému pretekovému tempu. Je fantastické, že získal svoje prvé pódium v F1.“

„Naša pohonná jednotka všeobecne pracovala OK, teda s výnimkou Maxovej,“ skonštatoval Tojoharu Tanabe. „V pretekoch sme teda dosiahli dobrý, ale súčasne aj veľmi zlý výsledok.“

Súvisiace články