logo F1online.sk

Andretti sa dočkal podpory od Hamiltona, kým Alonso a Verstappen zostali zdržanliví

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 10. 2023

Michael Andretti dostal od FIA zelenú. Americký tím ako jediný splnil všetky podmienky stanovené FIA a zo slov prezidenta federácie Mohameda bin Sulajema máme pocit, že v Indiane urobili ešte oveľa viac, ako bolo nevyhnutné minimum. FIA teda nemala na výber a musela udeliť Andrettimu vytúženú pečiatku. Teraz je na ťahu Liberty Media, ktorá sa nijak netají svojím odmietavým postojom. Trochu nečakaný „palec hore“ však prišiel od Lewisa Hamiltona.

Šéf Mercedesu Toto Wolff sa v ostatných mesiacoch štylizoval do roly politického zástupcu všetkých desiatich tímov v „Prípade Andretti“. Predný voj opozície proti vstupu jedenásteho účastníka tvoria okrem Wolffa aj Christian Horner a Günther Steiner. Pre tím posledného menovaného pritom môže táto otázka nabrať priam existenčný charakter.

Andretti sa dočkal podpory od Alpinu, ktorého komponenty má odoberať, skôr symbolické boli sympatie Zaka Browna z McLarenu, inak je Andretti skôr novým žiakom v škôlke, s ktorým sa deti nechcú hrať, „pretože je nový“.

Samozrejme, stanovisko odporcov sa dá pochopiť. Fanúšikov však zaujíma šport, nie peňaženky superbohatých akcionárov. Práve tých Wolff a spol. chránia. Z veľkých osobností v padoku však prišli nečakané slová podpory od Lewisa Hamiltona, ktorý sa otvorene postavil proti stanovisku svojho nadriadeného.

„Podľa mňa je to skvelé,“ vyhlásil sedemnásobný šampión. „Vždy som mal pocit, že nemáme na rošte dostatok áut.“

„Rozhodne sa nájdu ľudia, ktorým sa nebude páčiť, že som ich podporil, ale ja ich podporujem! Podľa mňa je to skrátka skvelé,“ ide proti vlastnému šéfovi nebojácne Hamilton.

„Je to príležitosť pre vytvorenie nových pracovných miest, k dispozícii budú taktiež dve pretekárske sedačky vo Formule 1 – možno aj pre nejakú pretekárku. Otvorilo by to nové možnosti a takisto prinieslo vzrušujúcejšie preteky,“ dodal Lewis.

Bohužiaľ (alebo našťastie, podľa toho, či vstup jedenásteho tímu podporujete), nie je nadšenie vnútri padoku vôbec veľké. Stanovisko ostatných tímov sme si už pripomenuli a piloti, ako ich zamestnanci, nie sú veľmi ochotní púšťať sa do reči s vlastnými šéfmi. Dokumentujú to aj slová Georgea Russella.

„Formula 1 je kráľovná motoršportu a my chceme vidieť kvalitnú súťaž. Nie som za, ani proti, ale ak príde nový tím, rozhodne musí byť kvalitný a prispieť tomuto športu,“ prehlásil Brit.

„Chceme vidieť konkurenciu. V ideálnom svete by proti sebe bojovalo všetkých desať tímov. Som si istý, že Formula 1 dospeje k tomu správnemu záveru a poskytne tú najlepšiu odpoveď. Musíme zvoliť kvalitu, nie kvantitu. Ako som však povedal, nemám na to zvlášť vyhranený názor,“ povedal Russell.

Vyhýbavú a zdržanlivú odpoveď zvolili aj ďalšie dve veľké osobnosti padoku F1 – Max Verstappen Fernando Alonso. Druhý menovaný vo farbách Andrettiho tímu dokonca jazdil, ale ani to ho nepresvedčilo, aby mu vyjadril veľkú podporu.

„Je to skvelý tím. Poznám Michaela a pre Formulu 1 by to bolo skvelé nové meno, ale na tieto rozhodnutia majú moc iní ľudia, najprv FIA, potom FOM,“ odkázal Alonso.

„Neviem, čo presne mám povedať. Rozhodnutie bude dobré, nech to skončí akokoľvek. Mám rád Michaela a aj jeho organizáciu. Rozumiem však aj ostatným argumentom. Budem podporovať stanovisko Aston Martinu a budem spokojný s akýmkoľvek rozhodnutím,“ dodal Fernando.

Veľmi podobnú odpoveď ponúkol aj Max Verstappen. „Pre mňa je ťažké to komentovať, pretože ja môžem hovoriť len z pohľadu jazdca. Nie som majiteľ tímu, ale dokážem pochopiť ich stanovisko.“

„Musím povedať, že všetko, čo som doteraz videl, plus ich partneri a meno, dokazujú ich profesionalitu. Podľa mňa by to teda bolo pekné, pretože to otvára príležitosti novým jazdcom. Dokážem však pochopiť aj stanovisko tímov, ktoré to odmietajú. Je to ošemetná situácia,“ hovorí Verstappen.

„Na konci dňa je to na FIA, tímoch a FOM. Oni majú viac informácií o tom, aký vážny je ich záujem a ako dobre sú pripravení. Nebude to ľahké rozhodnutie,“ dodal Max.

Súvisiace články