logo F1online.sk

Postupujete do ďalšieho kola! Andretti má zelenú od FIA, na ťahu je FOM

Po štarte VC Japonska 2023, Verstappen, Norris, Piastri, Albon, Hamilton, Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 10. 2023

Michael Andretti je o poriadny kus bližšie do Formuly 1. Americký kandidát o vstup do F1 ako jediný zo štyroch uchádzačov prešiel úspešne tendrom FIA a postupuje do pomyselného ďalšieho kola. Teraz je na ťahu FOM, teda Liberty Media, aby sa s Andretti Global dohodlo na komerčných aspektoch potenciálneho vstupu do Formuly 1.

Po dlhých mesiacoch špekulácií a vyjadrení zo všetkých strán Medzinárodná automobilová federácia oficiálne potvrdila, ako skončilo preverovanie prihlášok potenciálnych uchádzačov o vstup do Formuly 1. Výsledky už nejaký čas poznáme, keďže prenikli aj do médií, či už prostredníctvom zasvätených, ale potvrdil to aj Rodin, ktorý sa neúspešne uchádzal o vstup do F1.

FIA venovala posudzovaniu prihlášok niekoľkomesačnú analýzu, pričom navštívila aj zariadenia každého zo štyroch uchádzačov. Nie je veľkým prekvapením, že Andretti so svojou históriou, skúsenosťami a zdrojmi (podporil ho aj americký koncern General Motors) ako jediný postúpil do ďalšieho kola.

Formula 1 by sa tak v roku 2025 mohla rozšíriť o ďalší tím. Ako teraz už oficiálne potvrdila Medzinárodná automobilová federácia, Andretti je jediným uchádzačom, ktorý uspel so svojou prihláškou.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem uviedol, že išlo o veľmi dôkladný proces a preto to všetko trvalo tak dlho.

„Andretti Formula Racing LLC bol jediným subjektom, ktorý splnil všetky stanovené kritériá aj po materiálnej stránke,“ prehlásil Sulajem.

„Blahoželám Michaelovi Andrettimu a jeho tímu k veľmi podrobnému a dôkladnému podaniu. Takisto by som rád poďakoval všetkým uchádzačom za ich záujem o účasť.“

„Je to ďalší krok po veľmi pozitívnom prijatí nových technických pravidiel pre pohonné jednotky pre rok 2026, ktoré prilákali aj automobilky Audi, Honda a Ford, ale takisto záujem zo strany Porsche a General Motors,” uviedol Sulajem.

„Rád by som poďakoval všetkým členom tímu FIA, ktorí sa podieľali na tomto procese, za ich neúnavné úsilie pri zabezpečovaní dôkladného posúdenia všetkých prijatých podaní,“ dodal.

Čo teda bude nasledovať? Nuž, na ťahu je FOM. Andretti má zelenú a môže do Formuly 1 vstúpiť pod podmienkou, že dosiahne dohodu s vedením športu v obchodných otázkach. Podarí sa to? Nevieme. Vzhľadom na aktívny odpor desiatky tímov a šéfa Formuly 1 Stefana Domenicaliho si nemyslíme, že Andrettiovci už otvorili šampanské na oslavu.

„Berieme na vedomie závery FIA v súvislosti s prvou a druhou fázou ich procesu. Teraz vykonáme vlastné posúdenie opodstatnenosti tejto žiadosti,“ uviedla suchopárne FOM vo svojom stanovisku.

Celú záležitosť by celkom pokojne mohol vyriešiť až súd. Nie je totiž zrejmé, či FOM má v tejto súvislosti právo veta. Iste, nemusí umožniť Andrettimu podpísať Concordskú dohodu, ale ten na základe tejto „pečiatky“ od federácie teoreticky môže pretekať bez nároku na podiel zo spoločných peňazí. Musíme si teda ešte počkať, ale Sulajem dal jasne najavo, že FIA riadne dodržala všetky postupy.

„FIA veľmi jasne stanovila prísne kritériá pre vstup. Naším cieľom bolo po prísnom preverení podaní schváliť len tie prihlášky, ktoré spĺňali stanovené kritériá a ukázali svoj prínos pre šport,“ prehlásil Sulajem.

„Ak uchádzač splní podmienky, FIA je povinná schváliť jeho žiadosť. My sme postup dodržali a rozhodli, že žiadosť spoločnosti Andretti Formula Racing LLC postúpi do ďalšej fázy. Prijatím tohto rozhodnutia FIA koná v súlade so smernicami EÚ o účasti a rozvoji motoristického športu.“

„Andretti Formula Racing LLC bol jediným subjektom, ktorý vo všetkých podstatných ohľadoch splnil stanovené kritériá,“ dodal Sulajem.

Súvisiace články