logo F1online.sk

Norris si žiada tlak zo strany tímového kolegu, v posledných rokoch mu to vraj chýbalo

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 10. 2023

Keď do McLarenu prichádzal Daniel Ricciardo, zdvíhali experti varovný ukazovák Landovi Norrisovi, ktorého mala čakať rozhodujúca skúška v jeho mladej kariére. Britský mladík si s ňou však hravo poradil. Rok 2023 mal byť už o inom, ale pri pohľade na túto sezónou sme presvedčení, že Norrisa čaká ďalšia skúška. Sám Lando však tvrdí, že má z výzvy menom Oscar Piastri radosť.

Od Ricciarda sa očakávalo veľa, od Piastriho menej. Austrálsky mladík, aj keď Norris vyhráva na body 115:57, však túto výzvu zvláda naozaj dobre. So skúsenosťami zo svojej prvej sezóny môžeme v roku 2024 očakávať omnoho silnejšieho a zrejme aj omnoho agresívnejšieho Piastriho. Jeho tímový kolega však hovorí, že čím náročnejšia výzva, tým lepšie.

„Už som to predtým povedal a nebojím sa to povedať znovu, Oscar ma tlačí viac, než som zažil v posledných pár rokoch,“ prehlásil Norris v rozhovore pre RacingNews365.com s jasným odkazom na Daniela Ricciarda.

„Jednoducho sa dokázal rýchlejšie prispôsobiť autu a preto ma tlačil viac. Pre mňa je to len dobré, pretože chcete niekoho, kto vás dokáže posúvať dopredu a môžete sa od neho učiť,“ povedal Lando.

Možno to znie trošku zvláštne, ale aj starší a skúsenejší sa môže učiť od mladšieho a začínajúceho. Ak je rýchly, tak bude prínosom aj pre tímového kolegu, ktorý dostane meradlo, spätnú väzbu a cenné dáta. Aj Norris sa môže od Piastriho dozvedieť, kde sa skrývajú jeho potenciálne slabiny.

„Som si istý, že Lewis Hamilton sa dnes učí od Georgea Russella, ktorý odvádza veľmi dobrú prácu,“ hovorí Norris. „Niekedy ho zdolá. Som si istý, že Lewis sa občas pozerá na dáta a hovorí si: ‚Sakra, musím niečo urobiť a zlepšiť sa.‘“

„Podľa mňa si nemôže len tak povedať: ‚Áno, toto dokážem.‘ Takto to nefunguje. Zakaždým to bude ťažké,“ prízvukuje Norris.

Bolo to príjemné oživenie a Oscar Piastri patrí jednoznačne k najmilším prekvapeniam sezóny. Pre McLaren sú to však len a len dobré správy. Vyrovnaná jazdecká dvojica rozhodne pomôže tomuto tímu pokračovať na vzostupnej krivke.

„Samozrejme, keď máte rýchlejšieho tímového kolegu, je to stresujúcejšie. Musím sa s tým vysporiadať, musím pracovať o niečo tvrdšie a pochopiť jeho jazdecký štýl, pretože občas robí veci, ktoré možno nie sú najbežnejšie,“ hovorí Norris.

„Je to však dobré. Je to dobré pre mňa a je to dobré pre tím. Aj keď máme občas odlišný spôsob jazdy, poskytujeme podobnú spätnú väzbu a vo všeobecnosti požadujeme vždy rovnaké veci.“

„Boli sme vychovávaní rôzne, jazdili sme na rôznych autách a v rôznych tímoch, takže v niečom budú naše komentáre vždy odlišné. Stále je však dobré mať k dispozícii dva odlišné pohľady,“ dodal Norris.