logo F1online.skF1online.sk

Chceme si rozšíriť obzory, hovorí o angažovaní pilota Toyoty Andrea Stella

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 9. 2023

Angažovanie Rya Harakawu ako nového rezervného a testovacieho pilota McLarenu zdvihlo v padoku nejedno obočie. Žeby japonská automobilka pripravila svetu F1 ďalšie prekvapenie? Nemusí sa nevyhnutne vracať s továrenským tímom alebo ako dodávateľ pohonných jednotiek, ale na poli F1 existuje viacero oblastí, vďaka ktorým môžu nadobudnúť určité know-how.

McLaren v posledných rokoch zbieral a podpisoval jazdcov ako na bežiacom páse. Projekty v IndyCar, Formule E a Extreme E si vyžiadali rozšírenie jazdeckej základne. Neskončilo to zakaždým úspešne, len si stačí spomenúť na Alexa Paloua, ale kauzu španielskeho pretekára rýchlo zatienilo angažovanie japonského pretekára Rya Hirakawu.

Toyota a McLaren sú si pomerne blízki. Britský tím dlhodobo využíval zariadenia japonskej automobilky v Kolíne nad Rýnom. Žeby bolo angažovanie japonského pretekára prvým krokom k rozšírenej spolupráci?

„So spustením jazdeckého programu nám klope na dvere pomerne veľa ľudí,“ povedal šéf McLarenu Andrea Stella pre Motorsport.com. „Aktívne zháňame talenty a o náš program majú záujem ďalší, čo je len dobré. Ukazuje to, že sme v tomto smere dôveryhodní.“

„Môžeme z toho ťažiť a povedať si: ‚Dobre, pridáme ho k našim rezervným jazdcom.‘ Nejde však len o jazdca samotného, ale aj o rozšírenie našich obzorov, ako narábať s našou výkonnosťou a jazdeckým vývojom,“ povedal Stella.

Zostáva nám teda len čakať, či prídu nejaké ďalšie signály o blížiacej sa užšej spolupráci McLarenu a Toyoty. Japonská automobilka hlási, že je plne spokojná so svojím programom, ktorého vlajkovými loďami sú tímy vo WEC a WRC. Formula 1 však nie je na programe dňa.

„Zatiaľ určite nie,“ povedal pre Autosport poradca Toyoty Kazuki Nakadžima na margo F1. „Dohoda s McLarenom je zameraná čisto na podporu jazdca a snahu pomôcť mu naplniť jeho sen.“

„V súčasnosti to nemá nič spoločné s Toyotou a jej záujmom o F1. Je mi jasné, že vás to napadlo a koluje množstvo špekulácií, ale môžem vám s istotou povedať, že to s tým nemá nič spoločné. Čo sa týka budúcnosti, tak jeden nikdy nevie,“ dodal Nakadžima tajomne.

Súvisiace články

Diskusia