logo F1online.sk

Na Péreza sa valí kritika: Extrémny úpadok. Pomaly spoznáva svoje limity

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2023

Sergio Pérez zažil jeden z najhorších súťažných víkendov vo svojej kariére. Neplatí to len z jazdeckého hľadiska, ale i pre to, aký by mohol mať dopad na jeho budúcnosť. Namiesto toho, aby sa bez tlaku spojeného s bitkou o majstrovský titul uvoľnil a opäť sa začal doťahovať na Verstappena, jazdí kŕčovito a kopí chyby. Podľa Tima Glocka sa ocitol na svojom psychickom dne.

“Nebol to zrovna najlepší deň,” hodnotil nedeľu v Suzuke Sergio Pérez. Týmto tvrdením sa však ani zďaleka nepriblížil magnitúde svojich problémov. V nedeľu mu totiž nevyšlo doslova nič, čo Christian Horner okomentoval slovami, že ho teší jediná vec: Trest za kolíziu s Kevinom Magnussenom si stihol odpykať už v krajine vychádzajúceho slnka. Helmut Marko zas počas rozhovoru s reportérmi ORF hovoril o Pérezovom “čiernočiernom dni”.

Nemali by sme sa však tváriť, že Mexičanovým problémom boli len preteky. Celý víkend odštartoval niekde v treťom slede za Maxom Verstappenom. V najdominantnejšom monoposte v štartovom poli uzavrel prvý tréning hlboko v strede poľa a so stratou 1,4 sekundy na Maxa Verstappena, v ostatných dvoch zaostal o sekundu, resp. sedem desatín. Túto bariéru sa mu nepodarilo prelomiť ani v kvalifikácii.

Priebeh jeho pretekov už azda nikomu netreba ani pripomínať. Kto by aj mohol prehliadnuť takú kuriozitu, o akú sa postaral Pérez, keď dvakrát odstúpil z tých istých pretekov? Samotný Mexičan napokon poznamenal, že pri jeho druhom návrate na trať už “nemal náladu”.

Tú mu trochu vylepšili oslavy triumfu v Pohári konštruktérov, v ktorom je Red Bullu prakticky zbytočný. Max Verstappen so svojimi 400 bodmi je lepší aj ako celý Mercedes, ktorý má o 95 bodov menej. A azda len najväčší optimisti z radov konkurencie veria, že sa to ešte zmení.

“Po dobrom štarte do sezóny Sergio Pérez zaznamenal extrémny úpadok,” píše vo svojom stĺpčeku pre nemeckú Sky bývalý pretekár F1 Timo Glock. “Voči Verstappenovi už nemá žiadnu šancu a kúsok po kúsku sú mu odhaľované jeho limity. Z tohto dôvodu musí byť mentálne na dne. Niektoré z Pérezových chýb sú pri jeho skúsenostiach skrátka nepochopiteľné a dostávajú ho do ťažkej pozície.”

“V každom prípade Red Bull pomerne jasne odkázal, že Pérez bude pokračovať po Verstappenovom boku aj v ďalšom roku. Samozrejme, mená istých jazdcov ako Daniel Ricciardo, Liam Lawson či Júki Cunoda sa skloňujú pre prípad, že by Pérez v ďalšej sezóne nepodával dostatočné výkony. To ho nestavia do dobrej pozície, ak bude vyjednávať o novej zmluve,” poznamenal televízny expert predpokladajúc, že ostrá britva Helmuta Marka neprereže krčnú tepnu Sergia Péreza predčasne.

Dokedy tu bude Pérez?

Helmut Marko sa v nedeľu trochu prekvapivo pozastavil nad Pérezovým vekom. “Samozrejme, musíme myslieť na budúcnosť. Daniel Ricciardo a Sergio Pérez už majú po tridsiatke. Všetko závisí od nich, aké majú plány, ako dlho chcú pretekať, nuž a my na to musíme byť pripravení.”

Možností je viacero. “Daniel Ricciardo sa chce vrátiť do Red Bullu, to je jeho cieľ. Na to však musí predvádzať patričné výkony,” upozorňuje rakúsky biznismen. “Júki je mladý, vychádzajúci japonský pretekár a 21-ročný Lawson je tiež mladík, ale ukázal svoj potenciál.”

V inom rozhovore zas priblížil, prečo je z Liama Lawsona rezervista Red Bullu. “Musíte byť pripravení. Nevieme, či Pérez bude chcieť pokračovať, alebo nie. Musíme zaplniť štyri monoposty, na čo dnes potrebujete mať silného rezervného jazdca. Treba byť pripravený,” opakoval víťaz 24-hodinovky Le Mans. “Myslím si, že s Lawsonom je to ideálne.”

Všetci traja menovaní sa budú tlačiť do Pérezovho kokpitu okamžite, keď sa im naskytne príležitosť. Ktovie, kedy nastane tento moment… Kevin Magnussen z Pérezovho manévru vycítil, že už teraz je zúfalý, a podobne to vidí aj bývalý pretekár Alex Wurz.

Pri súboji s Kevinom Magnussenom vraj už “nebol plne koncentrovaný na svoj manéver” a počas celého dňa bol ako “bez seba”. “V tej chvíli bol skrátka príliš ďaleko a konal príliš nerozvážne. Obyčajne nechcem byť taký kritický, ale počas toho manévra som jasne vypozoroval, že si sám hádže polená pod nohy. To si treba úprimne priznať,” doplnil Alex Wurz.